In de Lorentzschool gingen verschillende leerkrachten met elkaar in gesprek, staand links directeur Jeroen Jansen.
In de Lorentzschool gingen verschillende leerkrachten met elkaar in gesprek, staand links directeur Jeroen Jansen. Foto: Bastiaan Miché

Leraren basisonderwijs staken opnieuw, maar hoe nu verder?

Ook in Hilversum waren de basisscholen dinsdag dicht. Leraren protesteerden tegen de in hun ogen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

hilversum 'Hoe nu verder?' Die vraag staat bovenaan op het grote papierwerk in het speciaal ingerichte lerarencafé binnen de Lorentzschool dinsdagmorgen. "Leraren hebben de laatste jaren steeds meer op hun bordje gekregen", vertelt directeur Jeroen Jansen van de basisschool in Oost. Hij begrijpt de staking, al is het maar de vraag wat daarvan het resultaat is.

De staking is een actie van 'PO in actie'. Doel is 1,4 miljard euro extra voor hogere salarissen en een verlaging van de werkdruk. Bovendien vinden de leraren het oneerlijk dat hun collega's in het voortgezet onderwijs meer verdienen.
Een grote landelijke manifestatie in Den Haag, zoals bij de vorige staking in oktober, is er nu niet. Ook komen de leerkrachten van verschillende Hilversumse basisscholen nu niet bijeen. De vorige keer was er een grote bijeenkomst in Mout. Opvallend is ook dat een best groot aantal juffen van de Lorentzschool gewoon aan het werk is. Zij staan weliswaar niet voor de klas, maar verrichten wel allerlei andere klusjes die toch moeten worden afgerond. Eén van hen is Serena Gorter, juf van groep 6. De staking heeft in haar ogen helemaal geen zin. De werkdruk is weliswaar alleen maar toegenomen en er zijn veel belangrijke thema's, zoals de Kinderboekenweek, waar Gorter niet of nauwelijks aan toekomt, maar een staking lost volgens haar niets op.
Wie wel staakt is Susanne Arkema, juf van groep 3 en daarnaast ook trainer Mindfulness voor kinderen. Tijdens de staking geeft zij daarom aan haar collega's een workshop. "Je krijgt er een kalmere en daarmee meer creatieve geest door", zegt zij. "En bij een hoge werkdruk is het heel lastig om je geest rustig te krijgen. Mensen hebben even een moment voor zichzelf. Al vind ik niet dat (minister, red.) Arie Slob ons maar op mindfulness moet sturen. Dat is nou niet de oplossing."
Wat dan wél de oplossing is? Ook Arkema weet het antwoord niet. Wel moet volgens haar de werkdruk omlaag. "We hebben nu klassen met 31 kinderen, van wie er vijf of zes zorgleerling zijn. En dan zijn de niveaus onderling ook heel verschillend: van vmbo tot aan gymnasium. Dat heb je in het voortgezet onderwijs niet."
De staking van nu kan op minder sympathie van de ouders rekenen dan de vorige keer, blijkt uit onderzoek. Toch heeft Jansen geen boze ouders voor de deur gehad, zegt hij. "Er is inderdaad een investering van 700 miljoen gemeld, maar vlak daarna kwam er alweer een bezuiniging van 61 miljoen. Dat is de slechtste boodschap die je kunt geven. Dan voel je je niet serieus genomen."