Wisselvallig met een temperatuur rond 5 graden

Een lagedrukgebied lag zondag en maandag boven West-Frankrijk. De westelijke stroming werd daardoor tijdelijk geblokkeerd. Met een noordoostenwind stroomde koude lucht binnen. Opdringende fronten van het lagedrukgebied zorgden vanuit het zuiden voor veel sneeuw. Het laag trekt verder naar Scandinavië waardoor de stroming westelijk wordt. Met die aanlandige wind wordt het minder koud.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Overdag loopt de temperatuur op naar 4 à 5 graden. Er kan een winters getinte bui vallen in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw. Af en toe schijnt de zon. Dit weerbeeld geldt in grote lijnen ook voor het weekeinde. In de nacht kan het een graadje vriezen. Overdag wordt het circa 5 graden. Er staat overwegend een matige westenwind.

Trend na het weekeinde

Maandag valt nog een bui, maar met het naderbij komen van een Atlantisch hogedrukgebied nemen de neerslagkansen af. Met een zwakke tot matige zuidwestenwind liggen de maxima rond 6 à 7 graden, in de nacht dicht bij het vriespunt. Het is meest droog met af en toe zon en kans op mist of lage wolken.

Weetje

Er was zondag en maandag sprake van flinke sneeuwval. Ook in december 2012 kwam het rond de 7e die maand korte tijd tot sneeuwval van betekenis. In de koude december van 2009 viel meer sneeuw. Op 20 december 2009 viel 20 cm, dat tot de kerstdagen bleef liggen. Een dik pak sneeuw (20-40 cm) viel in de ijzige december van 2010. Dat bleef vrijwel de gehele maand liggen.