De moskee aan de Minckelersstraat.
De moskee aan de Minckelersstraat. Archieffoto: Bastiaan Miché

Slotensloper moskeeën voor rechter

hilversum De deze week opgepakte Hilversummer die eind november de elektronische sloten van een moskee in Hilversum en Huizen vernielde, verschijnt binnenkort voor de rechter. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Wanneer precies is onduidelijk.

In de nacht van vrijdag 24 november op zaterdag 25 werd het toegangssysteem van zowel de moskee al-Amal aan de Minckelersstraat in Hilversum als de moskee An-Nasr aan de Gooierserf in Huizen vernield. De sloten golden als maatregel op advies van gemeente en politie om - makkelijk gezegd - te voorkomen dat onbekenden zomaar naar binnen konden. Tijdens het gebed gaan de moskeeën op slot. Alleen mensen met een zogenaamde 'druppel' - te koop voor 15 euro - komen erin. De moskeeën deden een dag na de vernielingen aangifte.

De politie pakte vorige week donderdag een 32-jarige Hilversummer in Laren op. Op Facebook schrijft een opiniemaker, ook bekend als 'De Marokkaan', dat hij het aivdslotsysteem heeft vernield uit protest. Hij is het namelijk niet eens met het slotenbeleid van beide moskeeën, die hij daarom beschrijft als 'half gesloten clubhuizen'. Iedere moslim moet in zijn ogen gewoon welkom worden geheten.
Onbekend is dus nog wanneer de zaak voor de rechter komt. Een en ander wordt nog onderzocht, vertelt een woordvoerster van het OM. De Hilversummer moet komende dinsdag al voor de rechter verschijnen, maar dat is weer een ander verhaal. Hij staat dan terecht voor opruiing. De zaak stond al gepland voor 1 augustus dit jaar, maar werd toen aangehouden. De Hilversummer wraakte toen de rechter.