stemmen gemeentehuis Hilversum
stemmen gemeentehuis Hilversum Archieffoto: Bastiaan Miché

Veel bekende namen, maar toch ook een aantal opvallende nieuwkomers

De meeste politieke partijen in Hilversum - op de PvdA na - hebben hun kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 naar buiten gebracht. Tijd voor een overzicht.

hilversum Het zijn lijsten met 'indrukwekkende namen' van mensen, die 'samen een mooie dwarsdoorsnede van de bevolking vormen'. Bovendien is het 'een goede mix van aanstormend talent en ervaring'. Het zijn enkele kreten uit persberichten van de verschillende politieke partijen in Hilversum die in de aanloop richting de gemeenteraadsverkiezingen hun kieslijst naar buiten hebben gebracht.

Een overzicht: aan ambitie geen gebrek bij D66, Hart voor Hilversum en de VVD. De drie grootste partijen binnen de Hilversumse gemeenteraad - in deze volgorde - willen na de verkiezingen de grootste blijven of worden en tonen vol trots hun eigen kieslijst.
Van de huidige top drie is D66 de eerste die de lijst met maar liefst 45 namen naar buiten brengt. Bekend is dat wethouder Wimar Jaeger net als vier jaar terug de lijst aanvoert. Achter hem drie vrouwen: huidig fractievoorzitter Annemarie den Daas, raadslid Annette Wolthers en medewerker Marianne van Vliet.
Verder valt op dat er geen plek is voor raadslid Eveline Stroucken. Zij kan het raadswerk niet meer combineren met haar privéleven en haar werk, verklaart Den Daas.
D66 loopt al acht jaar hand in hand met de VVD in het college van burgemeester en wethouders. Beide partijen zetten die samenwerking graag voort, alleen willen de liberalen dan wel graag de rol van grootste partij overnemen van de democraten. Opvallend aan de VVD-lijst is dat Joost van Gilse, inmiddels twaalf jaar raadslid, nu onderaan staat (lijstduwer) en dus na de verkiezingen niet terugkeert. Hij wil de overstap maken van de gemeentelijke naar de provinciale politiek.
Haitske van de Linde bezet na (beoogd) wethouder Floris Voorink en fractievoorzitter Frits Vogel de derde plaats op de lijst en is de enige vrouw binnen de top zes. Is dat zorgwekkend? "Nee," zegt Van de Linde, "onze lijstverdeling gaat over kwaliteit en niet over geslacht." Net als Den Daas wil Van de Linde overigens best namens haar partij de eventuele tweede wethouder worden. Wel voegt ze daar direct aan toe dat er meer geschikte kandidaten zijn.
Een samenwerking met Hart voor Hilversum, vier jaar geleden de grote winnaar van de verkiezingen maar toch veroordeeld tot de oppositie, is voor de VVD zeker niet ondenkbaar. Maar, waarschuwt Van de Linde: willen ze besturen dan zullen ze compromissen moeten sluiten.
Immers, Hart voor Hilversum staat voor velen toch te boek als dé (linkse) tegenpartij binnen de Hilversumse politiek. De partij heeft nu 6 van de 37 zetels in de gemeenteraad en wil bij de verkiezingen uitkomen op 10 zetels, zegt lijsttrekker Karin Walters. De kans dat zij samen met D66 en de VVD een samenwerking in de coalitie aangaan, lijkt klein. Belangrijk speerpunt voor de lokale partij is namelijk 'geen Gooistad'. En daar denken de VVD en D66 net even anders over.
De kieslijst van Hart voor Hilversum telt '26 kandidaten uit alle buurten van Hilversum'. Na Walters en nummer twee Jerry Braaksma bezetten Michiel Eerenberg (voormalig Hilversum 1), nieuwkomer Jan Slingerland en Henk Blok (voormalig Leefbaar Hilversum) respectievelijk de derde, vierde en vijfde plaats. Zittend raadslid Marlon van Dalen staat niet op de lijst. Zij gaat zich volledig richten op haar werk in Den Haag als persoonlijk assistent van het Hilversumse Tweede Kamerlid Léonie Sazias.
Opmerkelijk zijn de namen van Karin Stuivenberg en Eric van Ouwerkerk. Zij kregen twee jaar terug bekendheid in het raadhuis met de populaire Facebookgroep 'Liever iets minder vluchtelingen in Hilversum', als verzet tegen de eventuele komst van honderden asielzoekers in Hilversum. Een groep waar veel politici schande over spraken.
Het is aan de partijen onder de top drie zaak het gat dat er nu is te dichten. De SP is momenteel de vierde partij van Hilversum. Op de kieslijst van de socialisten staan zestien namen. Bianca Verweij is opnieuw lijsttrekker, oud-wethouder Arjo Klamer opnieuw lijstduwer. Verder valt op dat de 18-jarige Rebekka Timmer de tweede plaats bezet, één plek hoger dan raadslid Pierre van Rooden.
Olaf Streutker is opnieuw lijsttrekker namens het CDA, gevolgd door beoogd wethouder Gerben van Voorden. Op de derde, vierde en vijfde plaats staan nieuwkomers Evert-Jan Kruiswijk Jansen, Tjalke de Jong en Gertjan Postma. Anja Wijnands maakte al eerder bekend dat ze stopt als raadslid en bezet de 37ste en laatste positie.
GroenLinks, dat onlangs een campagnepand lanceerde aan de Leeuwenstraat, wil het huidige aantal van twee raadszetels op z'n minst verdubbelen en deelnemen aan de nieuwe coalitie. Lijsttrekker Jan Kastje wil namelijk wethouder worden. Marleen Remmers bezet op de lijst plaats twee, nieuwkomer Arie Poels (26) staat derde.
Bij de ChristenUnie vertrekt fractievoorzitter Jan de Wit en neemt Aafke Vreugdenhil het lijsttrekkersstokje over. Zij hoopt dat haar partij de huidige twee zetels weet te behouden. Dat kan immers het verschil zijn tussen coalitie en oppositie.