Wethouder Jan-Jaap de Kloet en Jasper Blom (Jachthaven Het Anker).
Wethouder Jan-Jaap de Kloet en Jasper Blom (Jachthaven Het Anker).

Aanval op Cabomba is geopend

loosdrecht Cabomba, het aquariumplantje dat welig tiert in de regionale plassengebieden, zorgt al jaren voor problemen voor de watersport en verdringt de inheemse plantengroei. Daar moet nu echt iets aan gedaan worden, vinden alle betrokken partijen.

In het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen, dat onlangs door 21 partijen ondertekend werd, staat dat de aanpak van zogenaamde 'invasieve exoten', waaronder Cabomba (en het daarop lijkende vederkruid), de komende jaren prioriteit heeft.
Een projectleider moet volgend jaar een plan opstellen voor de aanpak van dergelijke exoten en de uitvoering van dat plan coƶrdineren. Vooruitlopend op het aanstellen van deze projectleider heeft het Burgerinitiatief Cabomba, met financiƫle steun van de provincie Noord-Holland en de gemeente Wijdemeren, in de afgelopen maanden een aantal lokale pilots uitgezet.

De opbrengst van de pilots wordt gebruikt bij de bredere aanpak vanuit het gebiedsakkoord. Dit najaar bijvoorbeeld is de Cabomba in de vaart langs het Moleneind met een zogenaamde harkboot zo veel mogelijk met wortel en al verwijderd. Ook zijn borden
verstrekt die watersporters vertellen hoe zij de verdere verspreiding van de Cabomba kunnen tegengaan. Deze borden zijn aangeboden aan diverse jachthavens.

Vanuit het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen werken overheden, bewoners, ondernemers en natuurorganisaties de komende tien jaar samen om de kwaliteit van de natuur en het water te verbeteren. Ook worden de mogelijkheden voor watersport
en andere recreatie aangepakt.

Meer info staat op www.gebiedsakkoordoostelijkevechtplassen.nl.