Een villa van twee lagen met een schuine kap hoort in het beschermde ensemble aan de Blijdensteinlaan. Daarom komen de bewoners in verzet.
Een villa van twee lagen met een schuine kap hoort in het beschermde ensemble aan de Blijdensteinlaan. Daarom komen de bewoners in verzet. Foto: Bastiaan Miché

Bewoners Blijdensteinlaan strijden voor behoud beschermd ensemble

De regels zijn klip-en-klaar: een villa van twee lagen met een schuin dak. Dat Hilversum hiervan dreigt af te wijken stuit op verbazing en verzet.

HILVERSUM Op de Blijdensteinlaan 4 moet een droomhuis verrijzen. Een mooie witte villa van twee verdiepingen met een plat dak, is het plan. Tot verbazing van de buurt lijkt het erop dat deze woning gerealiseerd gaat worden en dat terwijl in het bestemmingsplan en de welstandsnota klip-en-klaar is vastgelegd wat er wél mag komen. "Dit is in strijd met de voorschriften."

Dat stellen bewoners Martin van Zwol en Frank August de Meijer. Het duo vormt de spreekbuis namens de buurt. De 51 bewoners van het beschermd ensemble Blijdensteinlaan en Laan van Vogelenzang hebben net zoals de Stichting Wijkoverlegorgaan De Boomberg bezwaar ingediend tegen de aanvraag van de omgevingsvergunning. Dat het buurtje eensgezind is, blijkt wel als de foto genomen moet worden. Binnen een mum van tijd verschijnen meer bewoners op het besneeuwde veld bij de vijver naast Van Zwol en August de Meijer. "Om ons bezwaar duidelijk te maken", klinkt het.

Voor de duidelijkheid: de bewoners zijn niet tegen bebouwing van het braakliggende perceel tussen de Blijdensteinlaan 2 en 6. Dat de eigenaar na al die jaren de grond van 950 vierkante meter verkocht heeft en dat er nu een woning komt, stuit niet op bezwaren in de buurt. Wél dat het nog te bouwen huis afwijkt van de rest. En volgens het bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied kan en mag dat helemaal niet. "Dit is compleet in tegenspraak met het bestemmingsplan, het beschermd stadsgezicht en de welstandsnota."

Bij de gemeente heeft iemand zitten slapen, vinden de bewoners. Dit plan had gezien de duidelijke tekst in het bestemmingsplan meteen een stempel 'afgekeurd' moeten krijgen, omdat de getekende woning afwijkt van de afgesproken spelregels. "Binnen dit beschermd ensemble mag alleen een villa gebouwd worden volgens de typologie Hilversumse Villa, twee woonlagen met grote kap. Volgens ons hebben zij hun eigen procedure niet gevolgd en gehandeld in strijd met de voorschriften van de welstandsnota."

Het laatste woord in deze kwestie is aan het college van burgemeester en wethouders. Bewoners vrezen dat het gemeentebestuur het positieve advies van de commissie Welstand en Monumenten van 12 oktober 2016 overneemt. Als zij haar goedkeuring verleent, dan betekent dat volgens de bewoners een enorme inbreuk op het beschermd ensemble. Tevens schept dit een precedent voor de overige gebieden die onder het beschermd stadsgezicht vallen.

Volgens Michiel Eerenberg, commissielid van Hart voor Hilversum, is van precedentwerking al sprake. Hij heeft een déjà vu. Vorig jaar is hetzelfde gebeurd in de Trompenberg, onder meer aan de Van Hengellaan. Daar kwam de wijkvereniging eveneens in verzet tegen de geplande moderne nieuwbouw binnen dit deel van het beschermd stadsgezicht in het Noordwestelijk Villagebied. Uiteindelijk werd daar toch vrijstelling verleend voor een villa met een plat dak. "Halverwege is er nog een extra verdieping bovenop gekomen", zegt de politicus.
Wat de gemeente betreft, loopt de buurt op de zaken vooruit. Het collegebesluit is nog niet genomen. Dat valt in februari. De bal kan twee kanten op rollen, zo klinkt uit het raadhuis. Mocht het college ja zeggen tegen de vergunningsprocedure dan moet het bestemmingsplan voor dit specifieke deel worden aangepast en dan heeft het gemeentebestuur wat uit te leggen aan de omwonenden gezien de ingediende zienswijzen. Bij een negatief advies zijn de aanvragers teleurgesteld en volgt er uitleg aan hen waarom is afgeweken van het advies van de welstandscommissie. De bewoners en de stichting zijn bereid om juridische stappen te nemen, mocht dat nodig zijn. "Wij gaan door tot en met de Raad van State als dat nodig is."

Bewoners vrezen dat college positief advies overneemt