Milieu- en natuurorganisaties maken zich zorgen over een verdubbeling van de Vreelandseweg.
Milieu- en natuurorganisaties maken zich zorgen over een verdubbeling van de Vreelandseweg. Foto: Bastiaan Miché

'Groen en leefbaarheid in mooie regio komt met deze opties in groot gevaar'

Natuur en landschap moeten meer aandacht krijgen in het rapport over betere bereikbaarheid van deze regio, vindt een coalitie van milieuorganisaties.

hilversum Zaken als natuur en landschap en ook gezondheid en luchtkwaliteit moeten leidend zijn bij nieuwe verkeersplannen. Dat is in het deze week verschenen MIRT-onderzoek (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) allerminst het geval. Dat zegt Claudia van Holsteijn van Natuurmonumenten namens de verschillende natuur- en milieuorganisaties.

Het gaat om het gebied tussen Amsterdam, Almere, Amersfoort en Utrecht. De afgelopen jaren hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regionale partijen (waaronder de regio Gooi en Vechtstreek) bekeken hoe de verwachte bereikbaarheidsproblematiek, die in de toekomst zal ontstaan, kan worden opgelost. Ook organisaties als het Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en de Fietsersbond hebben hun zegje kunnen doen.
Belangrijkste aanleiding voor het onderzoek is dat de A1 tussen Muiderberg en Eemnes al druk is en alleen nog maar drukker wordt. Ook het treinverkeer wordt op meerdere trajecten zwaar belast en soms moet een reiziger zo vaak overstappen dat de keuze sneller op de auto valt. En dus zijn maatregelen noodzakelijk, is de gedachte. Op korte termijn - deze projecten zijn al in uitvoering of voorbereiding - wil men slimme bus- en meerijdiensten, verdichting rondom knooppunten, snelfietsroutenetwerk en het ov aantrekkelijker maken. Ook is een grootschalige maatregel aan het ov of de A1 (verdiepte ligging en/of tunnel) noodzakelijk, schrijft de Regio in een persbericht. Dat kan echter pas op de langere termijn (2040) omdat het gebied, de technologie, de demografie en de economie volop in ontwikkeling zijn. Ook is hier voorlopig geen geld voor beschikbaar.
Een verdubbeling van de N201 en een nieuwe weg over de Hoorneboegse heide bij Hilversum worden daarin dus niet genoemd. Toch was deze maatregel wel degelijk een optie tijdens het onderzoek. Een coalitie van Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland en Utrecht en de Vechtplassencommissie vreest echter dat deze optie nog wel degelijk door kan gaan. Dat is geen kwestie van wantrouwen in de politiek, eerder de zaak kritisch volgen en burgers hierop attenderen, zegt Van Holsteijn. "Je kunt zeggen dat de maatregelen nog heel ver weg zijn en dat je je niet druk moet maken", beseft zij ook. "Maar in het onderzoek wordt te makkelijk gezegd dat we de problemen wel even oplossen. Dat is niet realistisch."

Van Holsteijn meent dat met de inbreng van de natuurorganisaties tijdens het onderzoek niets is gedaan. Bovendien ontstaat de indruk, zegt zij, dat al deze maatregelen goed inpasbaar zijn zonder schade aan de hoge natuur- en landschapswaarden van de gebieden waardoor het verkeer loopt. "Er wordt zelfs gesteld dat versterken van het groen mogelijk is, maar het blijft onduidelijk op welke manier. Een van de genoemde opties is het verdubbelen van de N201 (Vreelandseweg) met een nieuwe autoweg over of onder de Hoorneboegse heide. Er wordt erkend dat het inpassen van de N201 en een nieuwe autoweg ten zuiden van Hilversum lastig is, maar toch ziet men zelfs hier wel kansen voor. De natuurorganisaties zien deze kansen absoluut niet: het groen en de leefbaarheid in deze mooie regio komt met deze opties en met het verdubbelen van de N201 in groot gevaar."
De natuurclubs roepen daarom alle bestuurders, raadsleden en statenleden op om verbetering van natuur, landschap en gezondheid als randvoorwaarde voor elke keuze te nemen. Op korte termijn is volgens hen aanvullende studie nodig om de effecten van de plannen realistisch in beeld te brengen. "Daarbij hoort ook een investeringsplan voor natuur en landschap waarin staat beschreven hoe we een flinke impuls kunnen geven aan het groen in deze regio. Zodat mens, natuur en landschap er beter van worden. De natuurorganisaties werken hier graag aan mee."
Wethouder Floris Voorink, die Hilversum vertegenwoordigt in de Regio Gooi en Vechtstreek, schrijft aan de gemeenteraad dat er net als voor het verbeteren van de bereikbaarheid en de economie ook aandacht is voor het landschap. En, schrijft hij, de N201 vormde geen onderdeel van de doorberekende pakketten. "Gooi en Vechtstreek herkent de bestaande problematiek op de N201, zoals het doorgaande vrachtverkeer door kernen. Los van de uitkomst van het MIRT-onderzoek is en blijft dit een opgave waar partijen aan werken. Het oplossen van het knelpunt op de A1 via de N201 zorgt echter in alle varianten voor een zeer grote impact op het landschap en de leefomgeving en een verkeeraantrekkende werking in de kernen. De N201 maakt geen deel uit van het uiteindelijke maatregelpakket."

Medio volgend jaar moet er meer duidelijkheid zijn over de financiering en uitvoering van de maatregelen uit het pakket. De maatregelen die worden afgewogen in het toekomstbeeld ov vallen daar echter niet onder.