Marius du Preez van Hilversum is voor de verdediging van DIOK nauwelijks af te stoppen.
Marius du Preez van Hilversum is voor de verdediging van DIOK nauwelijks af te stoppen. Foto: Bastiaan Miché

'Wij speelden een van onze beste wedstrijden van dit seizoen'

Dankzij een 44-15-overwinning op DIOK is landskampioen Hilversum winterkampioen in de hoogste afdeling van het Nederlandse rugby.

hilversum Met een brede lach en achteromkijkend naar het scorebord liep Sam Hoogland zaterdag van het rugbyveld. Het resultaat tegen de ploeg uit Leiden, dat voor de wedstrijd evenveel punten had als de Hilversummers, noemde hij "een mooie en verdiende zege".

"Voor mij was dit een bijzondere wedstrijd omdat ik na een aantal blessures weer terug ben. Als je dan overtuigend van de nummer twee wint, voelt dat eindelijk weer eens goed", zegt Hoogland, die met aanvoerder en coach Marcus Holden de felicitaties in ontvangst nam.

Holden was de bedenker van het strijdplan: "Voor iedere wedstrijd maken we een tactisch plan, gebaseerd op de sterke punten van de tegenstander. DIOK speelt weer heel anders dan 't Gooi en dat vereist een andere tactiek. Daarbij gaan we altijd uit van onze eigen kracht. Tegen DIOK was de opdracht hen niet in hun spel te laten komen. Dat is gelukt. De twee try's die we tegen kregen, waren verdedigingsfouten. We speelden een goede wedstrijd, maar we kunnen nog beter. Dat is volgend jaar noodzakelijk als we echt om de prijzen gaan spelen."
Dat Hilversum het afgesproken strijdplan uitvoerde, gaf het scoreverloop aan. Na tien minuten was het 14-0 door try's van Thom Isaak en Fidias Efthymiou; de conversies werden door Marcus Holden verzilverd.
Bij rust was het 27-8. Na de pauze kwam DIOK even terug tot 27-15. Daarna liep de ploeg uit Leiden achter de feiten aan en toonde Hilversum dat er maar één ploeg recht op de overwinning had.
Sep Visser, voor de Hilversummers een belangrijke schakel, vond het een slap excuus van DIOK dat zij drie belangrijke spelers misten: "Daar kan ik niets mee. Je moet het in een teamsport nu eenmaal doen met de spelers die je kunt opstellen. Ook wij misten belangrijke spelers. Maar bij Hilversum stond vandaag de focus alleen maar op winnen. De motivatie was 100 procent, want wij wilden onze ongeslagen status behouden. Wij speelden een van onze beste wedstrijden van dit seizoen. We waren vandaag gewoon twee klassen beter; aanvallend goed en verdedigend sterk."
De kracht van Hilversum is volgens Visser dat het verschillende systemen kan spelen. "Lukt plan A niet dan gaan we naar plan B. Deze overwinning was belangrijk omdat je nu met een goed gevoel de feestdagen in kunt gaan. Speel je slecht of verlies je dan loop je weken met een sportieve kater. Nu hebben we de klus geklaard. Op naar volgend jaar."

Het duel tegen DIOK, de laatste uit de eerste competitieronde, was een prestigegevecht. Beide ploegen hadden nog niet verloren en Hilversum had alleen tegen 't Gooi gelijkgespeeld. Technisch adviseur Dé Beukers: "Het ging er in de eerste plaats om om zo het maximale aantal punten mee te nemen naar de kampioenspoule. Eigenlijk zouden we meer van dit soort topduels moeten spelen. Vorig jaar voerden Hilversum en 't Gooi de boventoon en het is positief voor het Nederlandse rugby dat DIOK nu ook serieus meedoet."
Beukers constateert nu halverwege het seizoen dat de krachtsverschillen nog altijd groot zijn. Hilversum staat immers op een puntensaldo van 489 en de nummer zes, Bassets, dat ook in de kampioenspoule speelt, op 0. "Het gevaar is dat je het tegen mindere ploegen te makkelijk opvat."
Overigens was het lang spannend of de wedstrijd van zaterdag wel door zou gaan na het slechte weer van de week ervoor. Gelukkig voor Beukers en Hilversum werd er gespeeld. "Veel buitenlandse spelers in de hoogste klasse zijn afkomstig van het zuidelijk halfrond. De tickets voor de vliegreis waren al geboekt om de feestdagen bij familie en vrienden door te brengen. Bij een afgelasting zou er komende zaterdag moeten worden ingehaald en daar zat niemand op te wachten."