De archieven, zoals hier in Hilversum, bevatten een schat aan informatie, waaronder schilderijen en tekeningen.
De archieven, zoals hier in Hilversum, bevatten een schat aan informatie, waaronder schilderijen en tekeningen. Foto: Bastiaan Miché

Toekomst archieven veiliggesteld

Twee kunnen er meer dan één. Daarom pleiten Hilversum en Gooise Meren voor een gefuseerd archief, zodat de regionale historie beter ontsloten kan worden.

HILVERSUM Vlak voordat het nieuwe jaar aanbreekt, is er dan toch een aankondiging van een fusie in de regio. Het gaat om het samengaan van de archiefdiensten in de Gooi en Vechtstreek. Met het samenvoegen van het Streekarchief in Hilversum en het Gemeentearchief in Gooise Meren moet een robuustere organisatie ontstaan en besparen de gemeenten de nodige euro’s.

Helemaal zeker is deze fusie nog niet. Het laatste woord is aan de gemeenteraden van Hilversum en Gooise Meren. Begin 2018 moeten zij er een definitieve klap op geven. In april hebben de colleges van burgemeester en wethouders besloten een onderzoek uit te voeren naar een mogelijke fusie van de archiefdiensten van Gooise Meren en Huizen en Hilversum. Samenvoegen blijkt zo’n acht maanden later toch echt een goed idee.

Beide archieven bundelen moet ervoor zorgen dat de archieforganisatie klaar is voor de toekomst en tegemoetkomt aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor archieven. Dit geldt vooral voor digitalisering en de digitale ontsluiting. Om aan die eisen te kunnen voldoen, is het noodzakelijk flink te investeren in de archieven. De gedachte is dat de gemeenten dat beter samen kunnen doen dan onafhankelijk van elkaar.

"Een gefuseerd archief kan beter invulling geven aan de unieke mogelijkheid de geschiedenis van de regio te ontsluiten, te reconstrueren en uit te dragen", stelt Mirjam van Meerten, wethouder van Gooise Meren. "Door de archieven samen te voegen ontstaat een completer historisch beeld van de regio Gooi en Vechtstreek."

In een tijd waarin informatie vooral digitaal beschikbaar en vindbaar moet zijn, zeker ook van overheden, is deze fusie een stap in de goede richting. "De digitale informatie is vaak ook erg vluchtig", aldus de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger. "We zetten samen een e-depot op waar we belangrijke digitale informatie duurzaam bewaren en beheren. Zo blijft ook in de verre toekomst inzichtelijk hoe de overheid te werk is gegaan.”

Deze fusie geldt voor de gehele Gooi en Vechtstreek. Voorheen zijn al andere archieven opgenomen in het Streek- of Gemeentearchief. Deze stap leidt tot de samenvoeging van de archieven van Hilversum, Gooise Meren, Blaricum, Laren, Wijdemeren, de Regio Gooi en Vechtstreek, de Veiligheidsregio en diverse particuliere archieven. De uitvoering van de archieftaken komt in handen van Hilversum. Het beleid hiervoor wordt gezamenlijk vormgegeven met alle deelnemende gemeenten. Gooise Meren bekleedt het voorzitterschap van de begeleidingscommissie. Qua financiële bijdrage van de zes gemeenten wordt gekeken naar het aantal inwoners. Hilversum en Gooise Meren benadrukken dat dit samengaan veel kosten bespaart. "Zonder de fusie zouden de inwoners van de zes gemeenten voor de doorontwikkeling van het archief duurder uit zijn."

Het samengaan van deze twee archieven bespaart veel geld

Het stadsarchief aan de Cattenhagestraat 8 in Naarden fungeert als boegbeeld en bezoekadres van het nieuwe archief. Het archief in het voormalige Burgerweeshuis vormt een onderzoeksplek en ontmoetingsplaats voor mensen met geschiedkundige interesse. De studiezaal in Hilversum blijft voorlopig open om de opvraagfunctie voor burgers uit deelnemende gemeenten te garanderen.