Foto 1.
Foto 1. Foto's: Paul van Vliet

'Dakversieringen' dit jaar het thema van fotowedstrijd

HILVERSUM De fotowedstrijd van Hilversum, Pas Op! die De Gooi en Eembode jaarlijks publiceert, heeft dit jaar als thema 'Herken de dakversieringen'.

Dat een dak belangrijk is blijkt al uit de uitdrukking 'een dak boven je hoofd hebben'. Nu hadden de gefortuneerde Amsterdammers die in de negentiende eeuw naar Hilversum kwamen al lang en breed onderdak in de hoofdstad en dienden hun Gooise onderkomens alleen als bezitsuitbreiding.
Bezit is iets waar je mee wilt pronken en waar kun je dat beter mee doen dan door het versieren van het hooggelegen en daardoor goed zichtbare dak? Met name op de grens van dak en gevel leefde men zich uit: met akroterieën, pilonen, pinakels, vorstkammen en gevelstenen. En niet alleen particuliere daken werden versierd, ook godshuizen, gemeentehuizen en scholen werden kwistig versierd. Gelukkig zijn er nog een groot aantal van die versieringen bewaard gebleven, ontdekte fotograaf Paul van Vliet.

Binnenring

Om het de deelnemers aan de wedstrijd niet nog moeilijker te maken (we nemen geen verantwoordelijkheid voor stijve nekken van het naar boven turen) hebben we het gebied waar gezocht moet worden beperkt tot in en aan de binnenring. Die binnenring loopt van de Langestraat via de Schapenkamp, Stationsstraat, Melkpad, 's-Gravelandseweg, Oude Torenstraat en Brinkweg weer naar de Langestraat.

In totaal zijn er zestien dakversieringen op de foto gezet en aan u de taak om uit te zoeken waar ze te vinden zijn. Voor de winnaar is er de traditionele hoofdprijs: een aquarel van zijn of haar woning van de hand van de Hilversumse kunstenaar Hans Almekinders.

Uw inzending dient duidelijk leesbaar voorzien te zijn van uw naam, adres en telefoonnummer. Noteer bij het nummer van iedere foto het adres van het pand waarop de dakversiering te vinden is. Probeer zo veel mogelijk foto's te traceren.

Inzenden

De oplossingen moeten uiterlijk 1 februari in het bezit zijn van De Gooi en Eembode (Enter Media), Postbus 5003, 1380 GA Weesp, o.v.v. 'Herken de dakversieringen'. Inzenden per e-mail kan ook: info@hilversumpasop.nl.
De oplossing zal half februari in De Gooi en Eembode worden gepubliceerd. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht. Bij meerdere goede inzendingen wordt de prijswinnaar door het lot bepaald. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De Stichting Hilversum, Pas Op! heeft zich ten doel gesteld historisch en architectonisch belangrijke gebouwen en gebieden in Hilversum te behouden voor de toekomst. Om grotere bekendheid te geven aan het werk van de stichting en de bewustwording te vergroten omtrent de vele monumenten en
fraaie gebouwen in Hilversum vraagt Hilversum, Pas Op! sinds 2007 jaarlijks in een wedstrijd om aan de hand van (detail)foto's plekken in Hilversum te herkennen.

Foto 2.
Foto 3.
Foto 4.
Foto 5.
Foto 6.
Foto 7.
Foto 8.
Foto 9.
Foto 10.
Foto 11.
Foto 12.
Foto 13.
Foto 14.
Foto 15.
Foto 16.