De koopzondag hoort bij de schaalgrootte en functie van Hilversum, is de mening van centrummanager Kjeld Vosjan.
De koopzondag hoort bij de schaalgrootte en functie van Hilversum, is de mening van centrummanager Kjeld Vosjan. Foto: Bastiaan Miché

‘Iedere week koopzondag moet in het systeem komen’

Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag. Aan dat zekerheidje komt in 2018 (voorlopig) een einde. Het systeem moet gereset worden.

HILVERSUM Voor iedereen gaat het wennen worden. Dat de winkels in het centrum in 2018 iedere zondag - in ieder geval in de eerste maanden van het nieuwe jaar - open zijn, moet in het systeem komen van ondernemers en bewoners. Voor centrummanager Kjeld Vosjan is dit een logische stap voor Hilversum. Dat de winkels elke zondag open kunnen, is onderdeel van het versterken van het centrum.

Van zondag 7 januari tot en met zondag 6 mei is het iedere zondag koopzondag in Hilversum. "Eigenlijk zijn we al begonnen", meldt Vosjan. Vanaf november kan het publiek iedere zondag inkopen doen in het centrum. Die lijn wordt in 2018 doorgetrokken. Een paar weken terug heeft het college van burgemeester en wethouders namelijk de aanvraag van de Stichting Centrum Hilversum gehonoreerd. Het verzoek was om alle achttien beschikbare koopzondagen direct op te nemen in 2018 in de hoop dat de nieuwe gemeenteraad een besluit neemt over een nieuw voorstel.

Ondernemers moeten de keuze hebben om iedere zondag open te kunnen gaan. Dat is goed voor Hilversum, geeft de centrummanager aan. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van het centrum; een ontwikkeling die de laatste jaren in gang is gezet. Hilversum krijgt hiermee de kans om de eigen inwoners en mensen uit de omgeving weer naar het centrum te trekken. Wie nu wil shoppen op zondag vertrekt bijvoorbeeld naar Almere, Amsterdam of Amersfoort. "Misschien haalt het ook wel een beetje de druk weg van de zaterdag", aldus Vosjan.

“Als je kijkt naar de schaalgrootte van Hilversum en de functie die Hilversum heeft, dan hoort daar een koopzondag bij”, meent Vosjan. "Dat vergroot de aantrekkelijkheid absoluut. Als je kijkt wat Hilversum heeft te bieden met onder andere theater, bioscoop, poptempel, uitgebreid retailaanbod en horeca dan is het belangrijk dat je in het centrum jouw inkopen kunt doen op het moment dat je dat wilt. Dat is voor mensen ook recreëren en dat willen ze ook steeds meer op zondag doen", luidt zijn verdere uitleg.
De (tijdelijke) nieuwe situatie wordt wennen. Dat geldt voor ondernemers, bewoners en bezoekers. Vosjan ziet de komende tijd als een aanloopperiode. Hij realiseert zich goed dat de deuren stelselmatig op zondag opengooien ook kan leiden tot extra druk bij ondernemers, zeker de wat kleinere. "Het moet gaan groeien. Dit moet in het systeem komen", aldus de centrummanager.

Vosjan bestrijdt dat deze ontwikkeling alleen bedoeld is voor de grote bedrijven en dat de kleine ondernemer in dit geweld niet mee kan komen. "Ze gaan hun businesscase opnieuw bekijken en de wensen van hun klanten in kaart brengen. Daar ben je uiteindelijk ondernemer voor. Dat zou kunnen betekenen dat de winkels vaker op zondag open zijn en bijvoorbeeld wat minder op maandag. Echte ondernemers zien dit niet als een bedreiging, maar stellen zich de vraag: is dit een kans voor mij?"

Uit een onderzoek uit 2016 van Business School Notenboom blijkt dat de ondernemers verdeeld zijn over de koopzondagen. Iets meer dan de helft (53 procent) gaf aan dat er meer koopzondagen mogen komen, terwijl de rest het huidige aantal prima of zelfs te veel vindt. Betekent dat straks veel dichte deuren? Het Hilvertshof doet alle zondagen mee, op een paar kleine ondernemers na. Hetzelfde geldt voor de Gooische Brink en Vosjan verwacht dat de meeste winkels op de Kerkstraat eveneens veelvuldig opengaan. "Drie kwart gaat het in eerste instantie zeker proberen."
Hoe meer winkels meedoen, des te makkelijker het politieke verhaal wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de politiek de Winkeltijdenverordening aanpast. Het voorstel om de koopzondagen vrij te geven in Hilversum, zodat ondernemers de keuze hebben om open te gaan, gaat kort na de gemeenteraadsverkiezingen naar de nieuwe gemeenteraad toe. In deze collegeperiode is dat niet mogelijk, omdat D66, VVD, CDA en SP hebben afgesproken niet te tornen aan deze verordening.

'Misschien haalt het ook een beetje de druk weg van de zaterdag'

Vosjan rekent op een positief besluit als na 6 mei de voorraad zondagopenstellingen op is. Daar lijkt nu politiek draagvlak voor te zijn. Als de raad akkoord gaat en de koopzondagen vrijgeeft, dan is dit volgens de centrummanager ook het moment om te gaan praten met de centrumbewoners over de gevolgen van dit besluit. Samen met de gemeente moet de stichting dan optrekken richting de Hilversummers die in en rond het centrum wonen, aangezien de koopzondagen zullen gaan leiden tot bijvoorbeeld meer parkeerdruk. “Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid”, vindt Vosjan.

Tot februari gaat de stichting uitgebreid communiceren over de koopzondagen. Dat doet zij in de bladen van Enter Media, uitgever van deze krant, met flyers, posters, op de beeldschermen in het centrum en op borden langs de weg in Hilversum en de omliggende gemeenten. "Aan de communicatie zal het niet liggen."