Tekin en Van Vroonhoven.
Tekin en Van Vroonhoven. Foto: Margot Brakel

Deal provincie en Hilversum over vervuild grondwater uniek

HILVERSUM De provincie Noord-Holland neemt de verantwoordelijkheid en het beheer over van meerdere grondwaterverontreinigingen in Hilversum. De gemeente Hilversum betaalt hiervoor 1,2 miljoen euro.

Haarlem draagt zelf bijna twee ton bij aan de beheerkosten. Indien nodig worden aanvullende saneringsmaatregelen genomen om risico's voor de gezondheid en of milieu te voorkomen.
De verontreinigingen komen van industriƫle activiteiten in het verleden. De provincie Noord-Holland en de gemeente Hilversum hebben vrijdag een packagedeal getekend waarin de afspraken over afkoop van meerdere grondwaterverontreinigingen zijn opgenomen.

Gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie zegt trots te zijn op het convenant omdat het uniek is in Nederland. "Nergens anders vindt er in zo'n omvangrijk gebied gebiedsgericht beheer plaats van vervuild grondwater en ik hoop dat er snel andere gebieden in het Gooi volgen."
Wethouder Nicolien van Vroonhoven, maandag opgevolgd door Willem van der Spek, is blij dat ze dit dossier vlak voor haar vertrek naar Australiƫ heeft kunnen afronden. "Met deze overeenkomst dragen we, voor de vervuilde plekken waar wij als gemeente verantwoordelijk voor zijn, bij aan een soort verzekeringspotje dat de provincie beheert. Als er in de toekomst problemen ontstaan bij die vervuiling dan worden die op provinciaal niveau opgepakt."