De wethouder vindt dat het budget ingezet moet worden voor een zorgbanenpact.
De wethouder vindt dat het budget ingezet moet worden voor een zorgbanenpact. Foto: Bastiaan Miché

Huishoudelijke Hulp Toelage breder inzetten in zorg

HILVERSUM Slechts een paar jaar verder en het zorglandschap ziet er heel anders uit. Het tekort aan banen is omgeslagen in een tekort aan personeel. Daarom wil de regio de Huishoudelijke Hulp Toelage breder gaan inzetten in de vorm van een zorgbanenpact. Dat meldt wethouder Eric van der Want van Zorg.

Sinds april 2016 zet de regio de verkregen subsidie uit Den Haag - 7,8 miljoen euro - uit aan huishoudelijke hulp. Iedereen in de Gooi en Vechtstreek kan via www.schoonthuis.nl een goedkope hulp krijgen. Bij de aangesloten particuliere aanbieders kunnen de inwoners 10 euro korting krijgen op de huishoudelijke hulp.

Deze constructie moest vooral een stimulans zijn voor de werkgelegenheid van de thuiszorgmedewerkers. Volgens Van der Want is dat goed gelukt. Uit de cijfers blijkt dat momenteel 670 huishoudens in het Gooi hiervan gebruikmaken en dat hierdoor 63 mensen aan het werk zijn. In vergelijking met december 2016 is er sprake van een flinke groei: 370 huishoudens en 40 banen. "Op basis van deze resultaten is mijn conclusie dat Schoonthuis succesvol is. Om die reden wordt Schoonthuis in 2018 onder de huidige condities voortgezet."

Nu ligt er een ander vraagstuk voor. Landelijk dreigt een tekort aan 100.000 zorgmedewerkers. Daarom geeft Van der Want aan dat het HHT-budget breder moet worden ingezet omdat binnen andere deelsectoren van de zorg en het welzijn sprake is van werkgelegenheidsproblemen. "Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen", meldt de Hilversumse bestuurder.

Het Zorgbanenpact is de bedachte remedie. Dit is een breed pakket aan maatregelen die moet zorgen voor effectieve arbeidsmarktontwikkelingen. Van der Want somt drie speerpunten op: een sterke positie van alle medewerkers in de zorg en het welzijn, meer mogelijkheden om adequaat in te spelen op hulpaanvragen van inwoners door aanbieders van zorg en welzijn en meer vacatures in de zorg. Dat laatste moet leiden tot een grotere match tussen personeelsaanvraag en werknemersaanbod.

Van der Want meldt dat er een concept-Zorgbanenpact is ontwikkeld. De komende periode krijgt dit meer vorm. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - de subsidieverstrekker - heeft inmiddels aangegeven dat het breder inzetten van het HHT-budget goed is.

'Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen'