Pauline Frima (links) en Ria Keuker van luisterlijn Sensoor.
Pauline Frima (links) en Ria Keuker van luisterlijn Sensoor. Foto: Karin van Leeuwen

'Het is fijn om het leven van andere mensen iets draaglijker te maken'

Hilversum Je zal maar een prachtige wandeling hebben gemaakt en van alles hebben beleefd onderweg. Als je thuiskomt is er niemand waarmee je dit kunt delen. Of: je zit niet lekker in je vel, voelt je somber en hebt behoefte aan iemand die naar je luistert. In beide gevallen zitten de vrijwilligers van Sensoor klaar om jouw verhaal aan te horen. Het team in Hilversum kan nog wel versterking gebruiken.

door Karin van Leeuwen

Per uur bellen gemiddeld vijfenzeventig mensen naar luisterlijn Sensoor. "Dat is landelijk. Er zijn vijfentwintig vestigingen verspreid over het land", legt Pauline Frima van Sensoor uit. Voor de afdeling Gooi & Vechtstreek is zij op zoek naar mensen die vrijwillig een keer in de week vier uur een telefoondienst willen draaien. "Zeker gedurende de wintermaanden zitten veel mensen verlegen om een praatje. De feestdagen kunnen het gevoel van eenzaamheid en depressie versterken."

Dankbaar

De rol van de vrijwilliger is een dankbare, weet Ria Keuker. Sinds twee jaar is werkzaam voor de luisterlijn. "Het klinkt misschien zweverig, maar ik ben een gelukkig mens. En ik vind het fijn als ik het leven van andere mensen iets draaglijker kan maken." De gesprekken die ze voert zijn uiteenlopend. Gebeld wordt ze onder andere door mensen die het leven niet meer zien zitten. Die niet alleen zijn, maar zich eenzaam en onbegrepen voelen. Maar ook mensen die last van chronische pijn hebben en die afleiding zoeken weten Sensoor te vinden. Wie liever niet belt, heeft de mogelijkheid om te chatten met de vrijwilliger. "Vooral jongeren doen dat," weet Frima, "ouderen vinden het fijner een stem te horen." Een luisterend oor via de chat bieden is anders, vindt Keuker. "Het geschreven woord kan anders worden uitgelegd dan het gesproken woord. Maar allebei is goed, als het mensen maar helpt."

Wie als vrijwilliger bij Sensoor aan de gang wil, krijgt een grondige opleiding en begeleide praktijkervaring. In maart gaat zo'n training weer van start, de intakegesprekken worden in januari gehouden. Wat leren deelnemers daar? "Mensen leren om te gaan met de diversiteit van gesprekken en krijgen handvatten om goed te reageren in moeilijke situaties. Vier uur lang zetten zij zich in en dat kost soms best wat energie. Wat de beller ook te melden heeft, hoe erg het ook is, wij proberen te helpen en mee te denken en eventueel door te verwijzen naar professionele hulpverleners. Ik druk ze op het hart om het niet hun probleem te laten worden." Daarnaast worden ze begeleid door mentoren. Via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk kan men zich aanmelden. Bel voor een anoniem gesprek: 0900-0767, chatten kan via www.sensoor.nl.

Feestdagen versterken soms het gevoel van eenzaamheid