Volgens de burgemeester heerst er nog veel wantrouwen. Dat moet worden omgeturnd in vertrouwen.
Volgens de burgemeester heerst er nog veel wantrouwen. Dat moet worden omgeturnd in vertrouwen. Foto: Bastiaan Miché

Nog heel veel werk aan de winkel van het buurtgericht werken

Tientallen buurtdeals zijn er in 2017 gesloten. "Maar we zijn er nog lang", zegt de burgemeester. Flinke hobbels zijn nu nog een sta-in-de-weg.

HILVERSUM Invoering van het buurtgericht werken is een proces van de lange adem. In het afgelopen jaar heeft Hilversum wel degelijk stappen gemaakt, zo meent burgemeester Pieter Broertjes. "Maar we zijn er nog lang niet", concludeert hij tijdens het eindejaarsgesprek met deze krant en GooiTV. Een van de belangrijkste taken is meer te gaan 'bouwen' in de buurten.

Meer en betere ogen en oren in de buurten krijgen, is de opdracht voor het komende jaar. Wijkagenten, jongerenwerkers en buurtcoördinatoren moeten daar samen met de bewoners aan werken, zodat problemen in een vroeg stadium aan het licht komen en daardoor al snel getackeld kunnen worden. Zaken laten broeien of onder de radar houden, wil de burgemeester niet meer meemaken.
Als voorbeeld daarvan in het afgelopen jaar noemt hij Koffiesjop Andorra. De klachten uit de buurt hebben Broertjes verrast, terwijl de omwonenden aangeven al jaren overlast te ervaren. "Die klachten waren voor dit jaar niet gesignaleerd", meldt de burgemeester. "Daar zit een ander probleem: het signalement. We zeggen altijd: doe aangifte bij de politie. Maar dat systeem is behoorlijk verstopt geraakt. Dat ligt niet alleen aan de politie, maar daar zijn we wel mee bezig", is de constatering. "Dit ligt ook aan de zichtbaarheid van de wijkagent. Die moet je aan zijn jasje kunnen trekken en zeggen: ik heb daar last van gehad. Is die wijkagent aanwezig?"
Dat signaleringssysteem is volgens Broertjes een beetje defect. Daardoor komt dus lang niet alles wat er speelt in een wijk naar boven. "We moeten weer gaan bouwen. Dat kan alleen maar als je in de buurten jouw ogen en oren versterkt. Nu zitten we met elkaar om tafel. Maar voor mijn gevoel ben ik al te laat. Dan is het chagrijn al daar en moet de burgemeester ingrijpen", geeft hij duidelijk aan.

En er is meer bouwwerk te verrichten. Als je echt aan de slag wilt gaan als gemeente in én met de buurten, zoals het sluiten van buurtdeals, dan moet er nog een fikse hobbel genomen worden: het (terug)winnen van het vertrouwen. "We leven in een periode dat er een groot wantrouwen is tegenover bestuurders", klinkt het klip-en-klaar. "Voordat je met elkaar resultaten kan boeken, echt serieuze resultaten in een buurt, dan moet dat wantrouwen omgevormd worden in vertrouwen. Dan moeten mensen echt het gevoel krijgen dat je partners in business bent met elkaar. Dat kost gewoon tijd", is zijn stellige overtuiging.
In 2017 zijn zo'n tachtig buurtdeals gesloten. Dat is het bewijs dat er echt stappen zijn gezet in het realiseren van het buurtgerichte werken. De gemeente wil samen met de buurtbewoners, de experts van hun eigen leefomgeving, aan de slag gaan om de buurten te verfraaien en te versterken. Broertjes snapt heel goed dat er in sommige gebieden heel wat voorwerk verricht moet worden voordat er zaken gedaan kunnen worden. "In de Kleine Driftbuurt, waar al die incidenten zijn geweest, hoef ik niet aan te komen met een buurtdeal. Die mensen zeggen: zorg eerst maar dat die veiligheid hier goed is. Dat we hier niet opgejaagd worden door die jongeren", luidt zijn voorbeeld.

Volgende week deel 2 van het eindejaarsgesprek, dat al in zijn geheel te zien is op www.gooieneembode.nl en de website van GooiTV.