Geleidelijk wisselvallig en meer wind

Bepalend voor het weerbeeld is een sterk hogedrukgebied ten zuiden van Nederland. Deze ligging zorgt voor een westelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Vanaf het kerstweekeinde schuift het hogedrukgebied naar het zuiden. De westelijke stroming trekt dan verder aan. Atlantische depressies krijgen vervolgens meer invloed, met toenemende regenkansen.

Vrijdag + het kerstweekeinde

Vrijdag wordt veel bewolking verwacht. Er kan soms een beetje lichte regen of motregen vallen. Er waait een zwakke tot matige westenwind. Het wordt 8 à 9 graden. Zaterdag, zondag en eerste kerstdag overheerst bewolking. Het blijft goeddeels droog. Lokaal kan wat lichte regen of motregen vallen. Af en toe klaart het even op. Op tweede kerstdag neemt de kans op regen toe. Het wordt alle dagen circa 9 à 10 graden.

Trend na de kerstdagen

Vanaf de tweede kerstdag neemt de zuidwestelijke stroming geleidelijk in kracht toe. Fronten van oceaandepressies brengen van tijd tot tijd regen. Soms waait het flink, tot krachtig of hard. Het blijft aanhoudend zacht met een maximum rond 9 à 10 graden. Ook 's nachts wordt geen vorst verwacht.

Weetje

De kerstdagen gaan weer zacht verlopen. Daarmee wordt het voor de zevende keer op rij een groene kerst. In 2009 en 2010 was het tweemaal achtereen een witte kerst. Statistisch komt gemiddeld eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In 2016 verliepen de kerstdagen met 12 graden zeer zacht. In 2015 beleefden we zelfs de zachtste kerstdagen in meer dan honderd jaar.