Hans Haselager grapte maandag dat hij 'partijloos' is.
Hans Haselager grapte maandag dat hij 'partijloos' is. Foto: Bastiaan Miché

Zo'n vijftien kandidaten voor kieslijst PvdA

hilversum Ongeveer vijftien Hilversummers hebben deze week gesolliciteerd voor een plek op de vernieuwde kandidatenlijst van de PvdA in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De volgorde van die lijst wordt donderdag bekendgemaakt.

Wie er hebben gesolliciteerd, wil een woordvoerder van het landelijk partijbestuur niet zeggen. Het kan nog zijn dat sommige geïnteresseerden na het sollicitatiegesprek van afgelopen dinsdag en woensdag afvallen, zegt hij maandag. Ook kunnen zij zich alsnog terugtrekken wanneer zij niet tevreden zijn over hun positie op de nieuwe kandidatenlijst.

Binnen de Hilversumse PvdA is het al tijden kommer en kwel. Vorige maand barstte de bom toen enkele leden tijdens een ledenvergadering een motie van wantrouwen indienden tegen het bestuur. Zo was er volgens de leden sprake van een slechte communicatie en was men 'not amused' over de voorlopige kandidatenlijst met daarop slechts zeven namen. Bovendien waren oudgedienden gepasseerd door twee onbekende nieuwelingen.
Het bestuur schorste toen de vergadering en schakelde een dag later het landelijk partijbestuur in. In de weken erna voerden Dig Istha (voormalig wethouder Groningen en voormalig partijbestuur) en Fouad Sidali (wethouder Culemborg en voormalig partijbestuur) namens dat partijbestuur vele gesprekken met alle betrokkenen.
Daaruit kwam voort dat het geen zin heeft de geschorste ledenvergadering een vervolg te geven en de oorspronkelijke lijst voor te stellen. In plaats daarvan moesten alle belangstellenden opnieuw solliciteren en een gesprek aangaan met een 'onafhankelijke' kandidaatstellingscommissie, bestaande Istha, Sidali en oud-minister Jet Bussemaker.
Wie er allemaal op de conceptkandidatenlijst staan, die al begin volgend jaar definitief moet zijn om überhaupt deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, is donderdag bekend. Of fractievoorzitter Hans Haselager daarop staat, is de vraag. Hij stond niet op de al weggegooide lijst en grapte maandag tijdens de Crailodiscussie dat hij 'partijloos' is.