'Haatzaaiende' Hilversummer wraakt rechter

Hilversum Opnieuw heeft de 32-jarige Hilversummer die verdacht wordt van opruiing, haatzaaien en discriminatie van Joden en Israeliƫrs, de rechter gewraakt. Dat was de tweede keer op rij. Het was een moeizame zitting dinsdag, waar de officier een werkstraf van zestig uur eiste tegen de man die in 2015 op Facebook en Twitter een bericht plaatste met de woorden: 'Is het misschien een goed idee om toeristen uit Israƫl (kinderen niet) vanaf vandaag in Nederland total loss te slaan?'/'Wie niet luisteren wil, moet maar voelen, genoeg is genoeg!!!'

"Het lijkt hier wel Noord-Korea", beet de zelfbenoemde opinieleider - maar in de media veelal haatvlogger genoemde Hilversummer - tegen de parketpolitie van de rechtbank in Utrecht toe toen die hem voor het binnengaan van de rechtszaal wilde fouilleren.

Telefoon inleveren

Even daarvoor maakte de man al amok over het feit dat hij zijn telefoon moest inleveren. De officier moest eraan te pas komen om een en ander te regelen.

De reden van de grondige fouillering en het innemen van zijn telefoon was dat er tijdens de zitting op 1 augustus opnames tijdens de zitting waren gemaakt, die later op Facebook en Twitter verschenen.

Tijd genoeg

Ook in de rechtszaal liet de vlogger zich horen. Hij vroeg om een aanhouding van het proces omdat zijn advocaat niet aanwezig kon zijn. Volgens de officier had de Hilversummer tijd genoeg gehad om een advocaat aan zijn zijde te hebben omdat hem dit de twee eerdere zittingen in april en augustus al was aangeraden. De rechter wees het verzoek af.

Geen uitspraak

Op de vraag of hij een verdediging wilde voeren verklaarde de man dat hij daarvoor zijn telefoon nodig had, omdat hij daar de punten had genoteerd die hij te melden had. Politierechter J.R. Krol stond dat niet toe. Daarop wraakte hij de rechter zonder zich verder te verklaren. De rechter kon om die reden geen uitspraak doen. Hij sprak zijn teleurstelling uit over de nieuwe onderbreking van de zaak. Wanneer de uitspraak van de wrakingskamer is, wordt binnenkort bekend.

Estella Heesen