Gemeentebestuur wil een pas die bijvoorbeeld ook voor jongeren en studenten is.
Gemeentebestuur wil een pas die bijvoorbeeld ook voor jongeren en studenten is. Archieffoto: Bastiaan Miché

Hilversumpas klus voor citymarketingorganisatie

HILVERSUM Niet de gemeente, maar de nieuwe citymarketingorganisatie moet de uitvoering van de Hilversumpas voor haar rekening nemen. Dat geeft het college van burgemeester en wethouders aan.

“Wij zien hier een voor de hand liggende rol voor de toekomstige Hilversum marketingorganisatie", is te lezen in een collegebrief. Dat heeft ook te maken met het feit dat de gemeente een andere keuze maakt voor de pas. In eerste instantie zou de pas vooral bedoeld zijn voor minima. Het gemeentebestuur vreest dat deze opzet stigmatiserend is. Daarom pleit zij voor een bredere pas die ook is voor mantelzorgers, vrijwilligers, studenten en kinderen.

Eerder dit jaar bracht een Hilversumse delegatie een werkbezoek aan Rotterdam om te kijken hoe daar de pas is ingestoken. Voor GroenLinks was het daarna duidelijk dat Hilversum en omgeving qua inwonerstal en qua aantrekkelijke evenementen te klein is voor een brede Hilversumpas. De oppositiepartij vindt dat de gemeente juist wel een minimapas moet ontwikkelen.
“Door de pas niet te koppelen aan het mininabeleid maar meer aan economische en marketingdoelstellingen, kan de uitvoering gebeuren door bijvoorbeeld de toekomstige marketingorganisatie. We bereiken daarmee dat de aanbodkant van de Hilversumse economie de actieve rol krijgt in de Hilversumpas en daarmee kan het bereik groter en breder zijn en ten goede komen aan Hilversum als geheel en niet aan één specifieke doelgroep”, is de argumentatie voor een bredere pas van de bestuurders.

Politiek is er veel draagvlak voor een pas waarmee Hilversummers korting kunnen krijgen bij bijvoorbeeld culturele instellingen of in de horeca of kunnen profiteren van acties bij de aangesloten bedrijven. Al jaren wordt er over de invoering ervan gesproken en meerdere keren is de komst van de pas uitgesteld. Het project van de inmiddels opgestapte SP-wethouder Arjo Klamer, dat hij zelf als een van de belangrijkste erfenissen noemde van dit college, is nooit van de grond gekomen. Telkens stuitten zijn voorstellen op veel politieke vragen en opzet, waardoor het plan steeds terug moest naar de tekentafel. Na de zomer, na het vertrek van Klamer, is besloten dat de Hilversumpas verder ontwikkeld wordt, maar dat dit een klus is voor het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad. Zij gaan na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart aan de slag met de strategie en de uitrol van de Hilversumpas.