Bewoners van de Liebergerweg klagen al langer over al het vrachtverkeer.
Bewoners van de Liebergerweg klagen al langer over al het vrachtverkeer. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Minder vrachtverkeer Hunkemöller door Liebergerweg in 2018'

HILVERSUM Bewoners van de Liebergerweg en omgeving zien vanaf het nieuwe jaar zeer waarschijnlijk veel minder vrachtwagens voor hun deur van en naar Hunkemöller. Dat komt doordat het lingeriebedrijf de huur van het magazijn in Baarn heeft stopgezet en in plaats daarvan een groter magazijn gaat huren in Almere.

Dat schrijft wethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad. "Met de uitbreiding is Hunkemöller van plan om meer zendingen te laten ophalen en te verladen vanuit het pand in Almere", meldt hij. Hierdoor neemt niet alleen het aantal vrachtbewegingen op de Liebergerweg af, maar bestaat de kans dat Hunkemöller alle negen distributiewagens in Almere parkeert. Het gevolg: 's ochtends vroeg minder vrachtwagens van het bedrijf door Oost.

De verhuizing naar Almere heeft geen enkel verband met de toekomst van Hunkemöller in Hilversum, benadrukt Voorink. Het onderzoek hiernaar is nog steeds gaande en daarover is nog niets te melden. Velen vinden dat de vrachtwagens van Hunkemöller voor veel verkeersellende zorgen. Aan de andere kant is het een belangrijke werkgever. Een mogelijkheid is ruimte voor het bedrijf creëren in de nieuwe wijk Crailo. Maar daarover is nog niet het laatste woord gezegd.
Al ruim drie jaar krijgt de gemeente Hilversum klachten over het vrachtverkeer van en naar Hunkemöller. Die gingen vooral over (te) vroeg laden en lossen en over de verkeersonveiligheid die vrachtwagens veroorzaken bij het manoeuvreren aan de dockshelters. Hunkemöller mag daarom niet voor 7.00 uur laden en lossen. Daarover zijn de laatste maanden geen klachten binnengekomen, aldus Voorink.
Om de verkeersproblemen - door de straat rijden ook veel fietsers - enigszins tegen te gaan is er in de Liebergerweg ter hoogte van nummer 53 een verkeersdrempel aangelegd.
Voorink blikt in zijn brief tevens vooruit op de periode 2018-2021. Dan staan de afsluiting van de Oosterengweg en de bouw van de onderdoorgang bij de spoorwegovergang Oostereng gepland, in het kader van de aanleg van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in het Gooi. Dit betekent dat het vrachtverkeer naar het Venetapark via de Liebergerweg en een nieuwe weg over het IFF-terrein zal moeten gaan rijden. Dat geeft op de Liebergerweg extra vervoersbewegingen.

Op verzoek van de buurtbewoners komt er daarom een stopverbod tussen de Jan van der Heijdenstraat en de Liebergerweg 109. Anders zou daar een onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie ontstaan. De maatregel moet het zicht van de bestuurders verbeteren en daarmee ook de verkeersveiligheid.