'De bereidheid om te helpen is groot', constateert Ingeborg Robijn, initiatiefneemster van het alternatieve Glazen Huis.
'De bereidheid om te helpen is groot', constateert Ingeborg Robijn, initiatiefneemster van het alternatieve Glazen Huis. Foto: Bastiaan Miché

Vier dagen lang opgesloten in wijkcentrum St. Joseph

Niet vasten, maar wel dagen opgesloten zitten en je daarmee inzetten voor het goede doel. Ingeborg Robijn deed dat vier dagen in St. Joseph.

HILVERSUM Als 3FM haar Serious Request-actie liever in Apeldoorn heeft, dan regelen we zelf een alternatief. Dat was het uitgangspunt voor Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk. Zo gezegd, zo gedaan. Vorige week was wijkcentrum St. Joseph dé locatie van het alternatieve Glazen Huis in Hilversum. Die actie voor Dolle Mina Kenia ging niet onopgemerkt voorbij.

In de grote zaal van het wijkcentrum aan de Minckelersstraat staat een glazen kast. Zo een die je veel ziet in de bollenstreek. In plaats van bloembollen is dit nu de opslagplaats van Robijn. Hier staan haar spulletjes die ze van maandag 18 tot en met donderdag 21 december nodig had. Naast deze opvallende opslagplek staat haar bed, waar ze drie nachten zo goed mogelijk heeft proberen te slapen. Dat bleek nog een hele opgave. "Op een gegeven moment ben je zo moe dat de ogen vanzelf dichtgaan."

Het idee voor deze actie ontstond toen 3FM Apeldoorn boven Hilversum verkoos. Samen met Tukkie Tuk zette Robijn de actie in de steigers. Met de beheerder van St. Joseph was al snel geregeld dat beide dames vier dagen onafgebroken in het wijkcentrum konden verblijven. Het verschil met de 3FM-dj's is dat de Hilversummers niet vasten. De overeenkomst met de landelijke Serious Request-actie is dat ook aan het alternatieve Glazen Huis een goed doel was gekoppeld: Dolle Mina Kenia.

Het is de stichting die Robijn in 2014 is gestart met haar Keniaanse buurvrouw Joan. Vrouwen moeten baas zijn over hun eigen buik. Dat is waar de stichting zich voor inzet. Dat doen zij door de Keniaanse vrouwen toegang te geven tot het gebruik van anticonceptie. Robijn, die alweer een aantal jaren in Hilversum woont, probeert hier geld voor in te zamelen. Haar voormalige buuf regelt de hormoonstaafjes die in de arm worden geïnjecteerd. Hiermee zijn de vrouwen voor drie jaar beschermd tegen zwangerschap.

In dit Oost-Afrikaanse land hebben de meeste mensen geen geld voor anticonceptie. De armoede is groot. De inwoners leven van dag tot dag en moeten zien rond te komen van één euro per dag. Daar komt bij dat het gebruik van anticonceptiemiddelen zoals een condoom ook niet gebruikelijk is. "Een snoepje eet je toch ook niet met het papiertje er nog omheen is de redenatie", meldt Robijn. Het Nederlandse anticonceptieproduct van Organon kost in Kenia twee euro. Met de Hilversumse actie hoopt zij zo veel mogelijk vrouwen te kunnen helpen.

Aan aanspraak heeft Robijn, die Tuk zag afhaken vanwege ziekte, geen gebrek. Ook tijdens ons gesprek komt een aantal keer een nieuwsgierige bezoeker langs. "De actie valt op", stelt ze. "Eigenlijk gaat het vanzelf. Mensen komen naar me toe en vragen: wat is dit? Dan leg ik uit over het anticonceptieproject", vertelt ze.

Slapen in het wijkcentrum bleek nog een hele opgave

De periode zo vlak Kerstmis blijkt een goede te zijn om een goededoelenactie op te zetten. In het wijkcentrum in Oost is het heel druk. Bezoekers komen af en aan. Robijn, die zelf hand-en-spandiensten verricht in St. Joseph, heeft al vier kerstdiners meegemaakt. "De bereidheid om te helpen is groot", concludeert de Hilversumse. Naast de steun van de beheerder stond Sherpa meteen klaar met hun oliebollenactie en wilden de bezoekers graag een bijdrage leveren. "Bink, de kinderopvang die hier tegenover zit, kwam maandag meteen binnen en vroeg wat ze konden doen om te helpen. Door oliebollen te kopen. Dat deden ze dan ook meteen", luidt een voorbeeld van Robijn.

Het alternatieve Glazen Huis heeft afgelopen week 400 euro opgeleverd. Een bedrag waar de initiatiefneemster tevreden mee is, want daar kan Dolle Mina Kenia 200 vrouwen mee helpen.

Afbeelding