Groep 8 van de Van Hasseltschool zat vrijdagmorgen aan het ontbijt.
Groep 8 van de Van Hasseltschool zat vrijdagmorgen aan het ontbijt. Foto: Bastiaan Miché

Tweede Mac Hilversum is nu echt open

hilversum Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar vrijdag ging de nieuwe McDonald's in Hilversum dan toch open. De eerste reacties zijn positief. Het nieuwe restaurant biedt gasten alle nieuwe services zoals een McCafé, Table Service, Glutenvrije burgers en duurzame innovaties.

Voor Else Linde is het vrijdag haar laatste dag als juffrouw van groep 8 van de Van Hasseltschool. Als uitje zit zij daarom 's ochtends met haar klas aan het 'kerstontbijt' in het toch best fraai ogende restaurant aan de Vreelandseweg. "Ik vertelde donderdag een sprookje over de winter en de herfst, omdat het de kortste dag van het jaar was", legt Linde uit. "En toen zei een van mijn leerlingen, Kaj, dat morgen de nieuwe Mac opengaat. 'Kunnen we daar dan ontbijten?', was zijn vraag. Nou, prima." En vonden de ouders het niet erg dat hun kind een volgens velen 'ongezond' ontbijt zouden krijgen? Linde: "Nee hoor, ze vonden het allemaal heel gaaf."
Iets verderop in de groep zit Maartje Kruijswijk. De scholier is dolblij met de komst van de McDonald's. "Ik zit hier verderop op rugby en dan kan ik na afloop daarvan hier langskomen. Ik keek hier echt al heel lang naar uit. Deze is voor mij ook een stuk dichterbij dan die in het dorp."
De nieuwe McDonald's was toch wel het gesprek van het jaar in Hilversum. Naast de voorstanders was er vanuit de buurt ook het nodige verzet tegen de komst van de keten op de drukke rotonde. Uiteindelijk gaf de Hilversumse politiek groen licht voor de herbestemming van de locatie en hield ook de rechter de bouw van de nieuwe Mac niet tegen. Manu Steijaert, Algemeen Directeur McDonald's Nederland: "Ik ben blij dat we in overleg met de gemeente en de omwonenden uiteindelijk de stap hebben kunnen maken om het 243e McDonald's restaurant in Hilversum te kunnen openen."
Wie zou denken dat de zaak twee uur na de opening bomvol zit, komt bedrogen uit. Veel mensen zitten natuurlijk nog op school of op hun werk en zijn druk met de kerstvoorbereidingen. Toch kijkt hospitalitymanager Hans Moree tevreden om zich heen, terwijl een vertrekkende bezoeker aangeeft elke dag langs te zullen komen. Opvallend is de best chic ogende inrichting naar Frans model. Daarmee is de McDonald's Hilversum-West, zoals de zaak officieel heet, uniek in Nederland, aldus Moree.
Het McDonald's restaurant biedt met de opening van zo'n honderd nieuwe lokale arbeidsplaatsen voor de directe omgeving. Het McDonald's restaurant Hilversum West is zeven dagen per week geopend van 7.00 uur tot 01.00 uur. Enige puntje van zorg bij enkele bezoekers is de entree bij de rotonde. Die oogt wel link. Moree vertelt dat de entree al veiliger is dan hij was. Ook staat er altijd een verkeersregelaar.