De buurt is de overlast van de coffeeshop zat. Samen met de gemeente en de eigenaar zoeken zij naar dé oplossing.
De buurt is de overlast van de coffeeshop zat. Samen met de gemeente en de eigenaar zoeken zij naar dé oplossing. Foto: Bastiaan Miché

Andorra blijft voorlopig zitten aan de Schapenkamp

Een structurele oplossing is een verhuizing van Andorra binnen Hilversum. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, meldt de burgemeester.

HILVERSUM Op den duur komt Koffiesjop Andorra op een andere locatie in het centrum. In een brief aan de gemeenteraad geeft burgemeester Pieter Broertje aan dat het verplaatsen van de onderneming aan de Schapenkamp een mogelijkheid is. Op de lange termijn moet dit de oplossing zijn voor de buurt, die veel overlast ervaart.

Buurtbewoners zijn het spuugzat. Zo hebben zij recentelijk te kennen gegeven. Omwonenden van Andorra aan de Schapenkamp zijn de jarenlange overlast, met name parkeer- en verkeersoverlast, beu. Nu de coffeeshop in andere handen dreigt te komen, vinden zij dat de gemeente maatregelen moet nemen, zoals het uitkopen van de huidige eigenaar. Uit gesprekken met exploitant Peter Samsom blijkt dat het kopen van het etablissement geen haalbare kaart is voor de gemeente. "De gemiddelde omzet van een coffeeshop bedraagt 1,7 miljoen euro per jaar. Dat maakt duidelijk dat het bij de verkoopwaarde om een aanzienlijk bedrag gaat. Het college is niet bereid om belastinggeld in te zetten voor het uitkopen van een coffeeshop", meldt de burgemeester.

Verplaatsen is en blijft wel een serieuze mogelijkheid. Alleen zitten er aan een verhuizing naar een andere plek in het centrum diverse haken en ogen, waardoor verplaatsing op korte termijn niet gaat lukken. Zo moet Andorra naar een gelijkwaardige plek in het centrum gaan en op gelijke afstand van het station. "We willen de optie van verplaatsing meenemen en kijken of dat op een latere termijn alsnog mogelijk is", aldus Broertjes.

Daarmee is de gewenste structurele oplossing nog niet gevonden. Wel geeft Broertjes aan dat de bewoners blij zijn met de recente inzet van Samsom, de gemeente en de politie om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Dat lijkt ook op te gaan voor de nieuwe eigenaar, die zeker tien jaar wil blijven. Inmiddels heeft hij aangegeven zich met alle betrokken partijen sterk te maken voor de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Zijn voorstel is om een steward aan te stellen. Deze persoon moet zorgen voor permanente surveillance in de buurt om overlast te voorkomen c.q. te beperken.

Vorige week donderdag is met een kleine delegatie van de bezorgde omwonenden besloten dat er begin januari een buurtbijeenkomst komt. Dan kan de nieuwe eigenaar zich voorstellen en direct zijn plannen toelichten, terwijl de buurt kan aangeven wat zij verwacht van de exploitant. "De gemeente vindt het belangrijk samen te werken met de nieuwe eigenaar en de bewoners en wil graag concrete afspraken met hen maken", schrijft Broertjes. "Deze afspraken leggen we zo veel mogelijk vast in de te verlenen vergunning. De gemeente is bereid om verkeersmaatregelen te nemen en de snelheids- en parkeerproblemen aan te pakken middels paaltjes, bloembakken en snelheidsdrempels en extra toezicht."