Wel of niet altijd open kunnen op zondag. De politieke meningen zijn verdeeld.
Wel of niet altijd open kunnen op zondag. De politieke meningen zijn verdeeld. Foto: Bastiaan Miché

Koopzondag voer voor heet politiek debat

HILVERSUM Inzet van de verkiezingen is zeker de koopzondag. Wat moet er gebeuren na zondag 6 mei als de Stichting Centrum Hilversum alle beschikbare 18 koopzondagen heeft opgenomen? Dit is voer voor politieke discussie.

Eerder noemde de SP het opsouperen van alle koopzondagen al een slinkse truc en zo lijkt de ChristenUnie (CU) er ook over te denken. Fractiemedewerker Walter Brands meldde op Twitter de actie van de stichting arrogant te vinden en toont volgens hem ook nog eens een stuitend lak aan de democratie. Zo op de zaken vooruitlopen, vindt hij niet kunnen. VVD-raadslid Haitske van de Linde vindt juist dat de ondernemers lef tonen met hun actie. "Ze nemen een risico", gaf zij aan op Twitter. "Als de verkiezingen leiden tot een college met confessionele partijen dan krijgen ze hun gewenste zondagsopening niet. Dit is kleur bekennen en een daad stellen. Ik vind het stoer van onze ondernemers!"

Volgens Brands zet de stichting het college met de rug tegen de muur, zeker als het volgende gemeentebestuur opnieuw tegen het verruimen van het aantal koopzondagen is. De politiek krijgt dan de schuld als er van half mei tot en met eind december geen koopzondagen meer zijn, terwijl de stichting een gok neemt.

Het college ging akkoord met de aanvraag van de Stichting Centrum Hilversum. Juridisch was er niets tegen in te brengen en feitelijk verandert het beleid niet, alleen worden de 18 koopzondagen eerder opgenomen. Volgens centrummanager Kjeld Vosjan is er van arrogantie en het omzeilen van de democratie geen sprake. "We gaan graag in gesprek met alle fracties, zoals we hebben aangegeven", is zijn reactie.
Brands reageerde op het artikel dat donderdag 21 december in De Gooi en Eembode stond. Hierin zegt Vosjan dat het voor iedereen wennen wordt als de winkels in het centrum voortaan iedere zondag open kunnen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart moet de nieuwe raad besluiten over het vrijgeven van de koopzondagen.