'Ik luister ook naar hun verlangens', aldus de burgemeester over de wens van een hangplek voor jongeren.
'Ik luister ook naar hun verlangens', aldus de burgemeester over de wens van een hangplek voor jongeren. Foto: Bastiaan Miché

'Ik kan wel wat hulpsheriffs of buurtburgemeesters gebruiken'

Zorg goed voor elkaar en het dorp. Dat is de boodschap die Pieter Broertjes heeft voor Hilversum. Een motto dat hij overneemt van zijn voorbeeld, de overleden Eberhard van der Laan.

HILVERSUM Invoering van rechters die in de buurten aan het werk gaan, kunnen op steun van burgemeester Pieter Broertjes rekenen. Lokale Frank Vissers ziet de Hilversumse burgervader helemaal zitten. "Ik heb nog wel wat hulpsheriffs of buurtburgemeesters nodig", stelt hij in het eindejaarsgesprek van deze krant en GooiTV.

"Heel veel zaken die op mijn bureau komen zijn ordinaire burenruzies", merkt Broertjes op. "Het kabinet gaat nu buurtrijdende rechters introduceren. Daar ben ik heel erg voor. We zitten te dicht op elkaar. We moeten elkaar beter velen. Daar heeft de burgemeester een rol in. Mijn oproep zou eigenlijk zijn: zorg voor elkaar. Wees een betere buurvrouw en -man. Als iedereen dat voor elkaar heeft, dan is dat voor de hele stad een zegen."

Voor 2018 wil Broertjes het adagium van Eberhard van der Laan gebruiken. De Amsterdamse burgemeester overleed op 5 oktober en liet in zijn afscheidsbrief aan zijn inwoners weten dat zij goed voor elkaar en de stad moeten zorgen. In het geval van Hilversum moeten de inwoners vooral lief zijn voor elkaar en het dorp. In dit motto zit volgens hem ook de verbetering die hij nastreeft. "Hilversum is niet af. Gelukkig maar", geeft hij aan.

Openbare orde
Zijn eigen motto is altijd: 'Morgen kan het altijd beter dan vandaag.' Op dat vlak moet er nog veel gebeuren. In januari van 2017 zei Broertjes bijvoorbeeld dat bestuurders en politici beter aan verwachtingsmanagement moeten doen. Ze moeten meer doen en minder beloven. Als hij terugkijkt over de laatste 12 maanden is hij daar zelf niet in geslaagd. "Daar ben ik niet zo tevreden over." Op het gebied van openbare orde en veiligheid vindt hij dat een aantal zaken goed is gegaan, waaronder de aanpak tijdens de ramadanperiode.

Het ging nogal eens fout tijdens 'onverwachte invliegers', zoals hij ze noemt. Beste voorbeeld daarvan is de zaak van IJssalon 't Perronnetje, waar eigenares Gilly Emanuels al tijden geterroriseerd en gediscrimineerd werd. Dat leidde uiteindelijk in augustus tot een handgemeen. "Daar voel ik me heel ongelukkig over. Dat hebben we onvoldoende zien aankomen en dat heeft toch te maken met hoe dicht we op de bal zitten als het gaat om buurtactiviteiten en daar waar het ontspoort. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Dat kan beter. Dat moet beter", vertelt hij.

Veiligheid
Het veiligheidsgevoel verstevigen in de buurten is waar hij verder mee aan de slag wil in 2018. Zijn taak is om veiligheid en zorg meer te verbinden met elkaar en beter te weten te komen wat er speelt in de wijken. Naar zijn eigen frustratie komt hij te laat aan zet in het proces. Dan is het leed al geschied. Dan is het vooral optreden in plaats van eerder in het stadium kunnen sturen naar oplossingen. Het overkwam hem in de zaak van 't Perronnetje, maar ook bij Koffiesjop Andorra, waar de klachtenregen uit de buurt hem totaal verraste.
Dieper de haarvaten in van de wijken, is het credo. Naast buurtcoördinatoren, jongeren- en buurtwerkers de buurten in sturen en een betere samenwerking en afstemming met het Sociaal Plein hoopt hij meer te kunnen creëren. Dat gebeurt al in Kerkelanden. Netwerk 1216 houdt wekelijks spreekuur in het winkelcentrum. Professionals van diverse organisaties zitten daar om vragen van buurtbewoners op te vangen. In het Huis van de Riebeeck gebeurt dat op kleinschaliger niveau.
"Dat zijn de opvangcentra. Dat zijn de ogen en oren, ook van de burgemeester om eerder op de hoogte te komen van: waar gaat het mis, jongens?", tekent Broertjes op. Jezelf laten zien. Handelen. Dat heeft allemaal positieve effecten. "Dan gaat ook het vertrouwen ontstaan. Als dat vertrouwen ontstaat dan kun je gaan bouwen, maar dat kan niet zolang dat wantrouwen blijft wordt het lastig. En dat geldt ook voor de politie, waar ik elke dag en week mee om de tafel zit en hamer op zichtbaarheid. Dat moet vergroot worden, anders blijft het met die veiligheidsbeleving ellende."

'Ik voel me heel ongelukkig over de zaak van 't Perronnetje'

2018
In het komende jaar wil de burgemeester met een oplossing komen voor de jongeren in Oost. Zij willen graag een hangplek hebben. Die wens is er al lang. Daar wil hij gehoor aan geven, al realiseert Broertjes zich goed dat een geschikte locatie vinden in Hilversum waar ook de omwonenden het mee eens zijn, een lastige klus is. Een jongerenontmoetingsplek (JOP) is bedacht aan de Anton Philipsweg. Dat stuit op verzet. "Niemand wil ze voor de deur of in de achtertuin", aldus de burgemeester. "Maar in 2018 gaan we daar een keer een oplossing voor zoeken." Het jongerenprobleem is complex. Ze voelen zich niet gehoord, niet gewenst en komen ook sociaal amper aan de bak. "Daar moet ik dus iets voor verzinnen. Daar ben en blijf ik mee bezig, of iedereen nu over mij heen valt of niet", zegt hij stellig.