In het weekeinde zeer zacht met veel wind

Het hogedrukgebied dat tot in de kerstdagen droog, nevelig en rustig weer bracht schuift naar het zuiden weg. De straalstroom, een brede band zeer sterk stromende lucht op circa 10 km hoogte, komt dichter over onze omgeving te liggen. De kans op regen en veel wind neemt dan fors toe. Daarbij stroomt in het weekeinde tijdelijk zeer zachte lucht binnen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag kan het licht gaan vriezen. Overdag neemt de bewolking toe, gevolgd door enige regen, mogelijk eerst natte sneeuw. Het wordt 4 graden. In de nacht naar zaterdag daalt het kwik tot rond 2 graden. Zaterdag overdag gaat het enige tijd regenen. De van zuid naar zuidwest gedraaide wind wakkert aan tot krachtig of hard. De temperatuur stijgt naar 11 à 12 graden. Ook op oudejaarsdag waait het stevig en kan er enige tijd regen vallen. Het is ook dan met circa 11 graden zeer zacht.

De jaarwisseling en de trend na het weekeinde

Met een beetje geluk is het tijdens de jaarwisseling goeddeels droog bij 6 à 7 graden. Nieuwjaarsdag gaat het weer enige tijd regenen. De maximumtemperatuur valt iets terug naar circa 6 graden. Ook de rest van de week blijft het onbestendig met enkele buien. Het blijft vrij zacht.

Weetje

Een jaar geleden verliep de jaarwisseling droog en rustig maar vrij koud, met een minimum van rond het vriespunt met lokaal lichte vorst. Op nieuwjaarsdag werd het amper 2 graden. Met een aantrekkend briesje was het gevoelig koud voor de nieuwjaarsduik. Zacht was het op nieuwjaarsdag 2012 met 13 graden, maar er viel veel regen. Koud was de jaarwisseling van 1996-'97 met -13.7 graden.