Verrassende nieuwe lijst PvdA H'sum

HILVERSUM De vernieuwde conceptkandidatenlijst van de PvdA ziet er heel anders uit dan de oorspronkelijke, die vorige maand door de leden fel werd bekritiseerd. Opvallende afwezige op die nieuwe lijst is raadslid Saami Akrouh. Femke van Drooge is de nieuwe lijsttrekker.

Van Drooge, tussen 2016 en 2014 raadslid namens de sociaaldemocraten, maar gestopt vanwege haar eigen bedrijf, is zelf ook verrast dat zij de eerste plek bezet. Aanvankelijk stelde de 35-jarige Hilversumse zich niet beschikbaar als kandidaat-raadslid, maar na de tumultueus verlopen vergadering en de oproep voor een nieuwe sollicitatieprocedure besloot ze zich toch aan te melden. Vervolgens kreeg Van Drooge te horen dat ze de lijst van acht namen aanvoert. "Daar heb ik wel even over moeten nadenken," geeft ze toe, "maar nu het nieuws bekend is krijg ik alleen maar leuke reacties. Dat maakt mij alleen maar enthousiaster."
Van de onrust binnen de partij was Van Drooge enigszins op de hoogte, al volgde ze de ontwikkelingen van een afstand. Wel was ze aanwezig bij de laatste ledenvergadering toen de bom binnen de partij barstte en enkele prominente leden een motie van wantrouwen indienden tegen het bestuur. Van Drooge geeft nu aan dat ze toen niet precies wist hoe ze moest reageren. Nu vertelt ze dat de onrust ook het gevolg is van een gevestigde partij die zetels kwijtraakt.

Saami Akrouh

Saami Akrouh staat dus niet op de lijst. Het huidige raadslid, die aanvankelijk lijsttrekker wilde worden, stond op de oude lijst op plaats drie, achter nieuwkomers Joop Lahaise en Jacqueline Kalk. Die laatste staat nog wel op plek twee, Lahaise bezet nu de achtste en laatste plaats. Overigens staat ook raadslid Nelleke Degenhart (plek vier) op de nieuwe lijst. Zij stond niet op de oude, omdat zij had aangegeven na vier jaar te zullen stoppen als raadslid.
De lijst is tot stand gekomen nadat het landelijk partijbestuur ingreep en door een onafhankelijke kandidaatstellingscommissie - met daarin onder meer oud-minister Jet Bussemaker - een nieuwe lijst liet samenstellen. Die commissie voerde de afgelopen week sollicitatiegesprekken met alle belangstellenden.
Tijdens een algemene ledenvergadering op 8 januari wordt de lijst definitief vastgesteld. Locatie is de Bibliotheek Hilversum. Voorzitter die avond is Gerdi Verbeet.