De Clemenskerk staat nu nog leeg.
De Clemenskerk staat nu nog leeg. Foto: Bastiaan Miché

De Vrienden van de Clemenskerk zijn ineens geen belanghebbende meer

Het veelbesproken trampolinepark in de Hilversumse Clemenskerk moet dit voorjaar of deze zomer open gaan. Tegenstanders voelen zich monddood gemaakt.

HILVERSUM De communicatie vanuit de gemeente naar de buurt over de invulling van de Clemenskerk had beter gemoeten, vindt de bezwaarschriftencommissie, maar los daarvan mag er gewoon een trampolinepark komen in het leegstaande pand aan de Bosdrift. "Er is wel een fles champagne geopend op een fijn 2018", zegt initiatiefneemster Saskia de Wit.

De Bussumse, die ruim twee jaar terug haar plan voor een springpark voor tieners presenteerde, is uiteraard blij dat zij 'eindelijk' en 'gewoon' van start kan gaan, ondanks de vele bezwaren vanuit de buurt. Bewoners vrezen met name verkeers- en geluidsoverlast. De bezwaarschriftencommissie sprak daarom eind oktober met de tegenstanders, maar vindt nu dat alle bezwaren niet-ontvankelijk of ongegrond zijn. Wel zijn de openingstijden vastgelegd: van maandag tot en met donderdag is dat tussen 10.00 en 20.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Overigens zijn de deuren op maandag en dinsdag alleen tijdens de vakanties open.
De Wit verwacht nu ergens dit voorjaar of deze zomer dat haar springpaleisje - met daaromheen vijftig parkeerplaatsen - open gaat. De komende maanden zal zij vooral benutten om materialen te bestellen en personeel te werven.

Zo blij als De Wit is, zo teleurgesteld zijn De Vrienden van de Clemenskerk. Zij voelden zich tijdens de bijeenkomst met de bezwaarschriftencommissie eindelijk serieus genomen, keken ook reikhalzend uit naar het collegebesluit, maar voelen zich nu 'belazerd', zoals voorzitter Door Jelsma verwoordt. Zij kraakt daarbij de handelswijze van de gemeente - die het trampolinepark graag verwelkomt - en meent dat 'het snelle geld heeft gewonnen'.
Opvallend is dat het veertig pagina's tellende bezwaar van de Vrienden van de Clemenskerk door de commissie niet-ontvankelijk is verklaard. Er zou namelijk geen sprake zijn van belangen die rechtstreeks zijn betrokken bij de omgevingsvergunning. "Dat de stichting, zoals zij zelf aangeeft, in haar feitelijke werkzaamheden toeziet op de nieuwe plannen en besluitvorming voor het kerkgebouw maakt dit niet anders", aldus de commissie.
Volgens Jelsma is dit verhaal 'een verzinsel van de gemeente' om zo 'de lastige buurt buitenspel te zetten'. "Voor de buurtbewoners, die tijdens de hoorzitting nog aangaven als één man achter de Vrienden van de Clemenskerk te staan en zich ook door hen vertegenwoordigd te voelen, een harde klap. De buurt en de Vrienden van de Clemenskerk beraden zich over de ontstane situatie."
Alleen op het gebied van communicatie - en dat is niet voor het eerst - krijgt de gemeente een tik op de vingers. Zo was er in dit geval weinig sprake van transparantie, aldus de commissie, "waardoor veel bezwaarden zich niet serieus genomen hebben gevoeld".
De gemeente zou veel onvrede kunnen voorkomen door in het vergunningstraject, zeker in zaken die mogelijk grote weerstand oproepen, extra te investeren in contact met die burger.