Wandeling na verlies over de feestdagen

hilversum Voor mensen die verlieservaring(en) door overlijden kennen en hier aandacht aan willen geven, is komende zondag een maandelijkse wandeling door het bos en over de hei. Het thema is dit keer 'terugblik op de jaarwisseling

De een uur durende wandeling is voor iedereen. Hoe kort of lang geleden dit verlies ook geweest is, aldus initiatiefnemers Miranda van den Eijnden van Artesia. Hun doel is om lotgenoten met elkaar in contact te brengen. "Lotgenoten hebben elkaar veel te vertellen en hoeven niet veel uit te leggen. Het doet deelnemers zichtbaar goed om te kunnen praten over hun verlies en over hoe zij proberen om hun leven weer te leven. Het lopen in de natuur heeft vaak een heilzame werking."

De start is om 11.00 uur vanuit Basserie Zonnestraal (op landgoed Zonnestraal), Loosdrechtsebos 15 te Hilversum. Meelopen kost 10 euro (contant). Vooraf aanmelden kan via info@praktijkartesia.nl of bel naar 06-23665687. Zie ook www.praktijkartesia.nl


Radioflitsen met telescoop van Westerbork

's-graveland Samayra Straal, PhD student bij het Anton Pannekoek Institute for Astronomy and Astrophysics van de Universiteit van Amsterdam, geeft een lezing bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Titel is 'Op zoek naar Fast Radio Bursts met de Westerbork Radiotelescoop'.

In 2007 vonden astronomen een extreem korte en felle radioflits afkomstig uit het heelal met de Parkes radiotelescoop in Australië. Deze zijn nu nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Onlangs hebben de radiotelescopen van Westerbork een upgrade ondergaan waardoor hun beeldveld bijna veertig keer zo groot is geworden. Deze radiotelescopen moeten een verklaring vinden van de oorsprong van deze 'Fast Radio Bursts'.

Straal gaat tijdens de lezing in op het mysterie van deze radioflitsen. De lezing is donderdag 11 januari om 20.00 uur op de eerste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland. Toegang is gratis voor leden van de Sterrenwacht. Niet-leden betalen 3 euro.