Hart voor Hilversum heeft het verkiezingsprogramma 'En nu lokaal' gepresenteerd.
Hart voor Hilversum heeft het verkiezingsprogramma 'En nu lokaal' gepresenteerd. Foto: Bastiaan Miché

Van 'Lucht je hart' naar 'En nu lokaal'

HILVERSUM Langzaam komt het politieke spel op de wagen. Bijna alle kandidatenlijsten zijn vastgesteld. Nu is het tijd dat de partijen hun standpunten naar buiten brengen in hun verkiezingsprogramma. Met trots laat Hart voor Hilversum (HvH) weten dat zij de eerste is die het programma 'En nu lokaal!' presenteert.

Kernwoord is burgerparticipatie. Verrassend is dit niet, want wie de afgelopen jaren de lokale politiek heeft gevolgd, weet dat burgerparticipatie het stopwoord is van HvH. Met de inzet en betrokkenheid van de Hilversummers is het verkiezingsprogramma ook tot stand gekomen. In het najaar heeft de fractie vijf 'Lucht je hart-sessies' gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten, die verspreid over het dorp werden gehouden, konden de aanwezige inwoners hun ideeën spuien en met concrete voorstellen komen. Samen met de eigen inwoners is 'En nu lokaal' samengesteld.

Dat heeft niet geleid tot een keur aan meningen en uiteenlopende ideeën. Uit die vijf themabijeenkomsten met verschillende onderwerpen is volgens HvH-raadslid Jerry Braaksma een duidelijke rode draad te halen. "Je merkt dat in veel wijken dezelfde dingen spelen zoals verwaarlozing van het groenonderhoud en handhaving in de wijk. En natuurlijk heeft iedere wijk zijn eigen specifieke vragen", merkt hij op.
Meer groen in de wijken en beter groenonderhoud en een betere handhaving op woningsplitsing zijn punt vier en vijf op het lijstje met vijftien speerpunten voor de komende vier jaar. Met stip staat actieve burgerparticipatie op één. Samen optrekken met de Hilversummers en de ondernemers moet in helemaal in het systeem komen. "Dat is best lastig en vergt inzet", geeft fractievoorzitter Karin Walters aan. "Maar door hen eerder te betrekken worden plannen alleen maar beter." Je komt dan samen vooruit is de redenatie van de oppositiepartij, die nu zes zetels heeft.
Zelf heeft de fractie de afgelopen jaren zich ingespannen om te luisteren naar de inwoners. Zo zaten zij bijvoorbeeld met leden van de Facebookgroep 'Liever iets minder vluchtelingen in Hilversum' en omwonenden van de nieuwe McDonald's om de tafel. "Mensen willen gehoord worden. Als je zelf zaken kan uitleggen en toelichten dan wordt het vaak al heel anders", aldus Braaksma.
Aan ambitie ontbreekt het niet. De grootste partij van Hilversum worden is het doel. Walters en Braaksma hopen op woensdag 21 maart tien zetels te krijgen van de stemmende inwoners.