Het kruispunt Diependaalselaan-Utrechtsweg is officieel de gevaarlijkste kruising.
Het kruispunt Diependaalselaan-Utrechtsweg is officieel de gevaarlijkste kruising. Foto: Bastiaan Miché

Tien meest onveilige wegen in kaart gebracht

Lijstjes is iets voor het einde van het jaar. De gemeente komt nu met een top 10 aan onveilige verkeerssituaties die snel moeten worden verholpen.

HILVERSUM Van afwachtend naar proactief. Wachten op geplande wegwerkzaamheden is er vanaf nu niet meer bij. Onveilige verkeerssituaties moeten zo snel mogelijk worden verholpen. De gemeente heeft de eerste tien gevaarlijke locaties binnen de gemeentegrenzen geïnventariseerd en wil die in 2018 verbeteren.

De gevaarlijkste wegen en kruispunten zijn vorig jaar zo objectief mogelijk in kaart gebracht. Geld is gereserveerd. Hilversum heeft zelf 250.000 euro klaar liggen om de meest onveilige verkeersplekken aan te pakken. Het gaat om 150.000 euro voor dit jaar en nog eens een ton voor 2019. Via een zogeheten BDU-subsidie van de provincie Noord-Holland kan dit bedrag uitkomen op 500.000 euro. "Met dit geld kunnen we onze top tien uitvoeren", meldt wethouder Floris Voorink van Verkeer.

En die uitvoering kan relatief snel. Zo hoopt Voorink snel aan de slag te gaan met de rotonde Diependaalselaan-Utrechtseweg. Deze kruising staat op nummer 1 van het prioriteitenlijstje. Hier komen middengeleiders en een plateau voor de rijwielgebruikers. Automobilisten moeten hier beter zicht krijgen op de fietsers, daardoor wordt het fietspad 'uitgebogen'. Dat houdt in dat het fietspad verder van de rijbaan komt te liggen. Daar kleeft één probleem aan. "Het is niet allemaal onze grond. Dat gaat tijd en geld kosten", geeft de VVD'er aan.

Halverwege dit jaar wil de verkeerswethouder de rotonde bij het Laapersveld anders inrichten. Zeker de fietsers die vanaf de Gijsbrecht van Amstelstraat komen, naderen de kruising met hoge snelheid. Daarom komt ook hier het fietspad en de rijbaan verder uit elkaar te liggen. "Het wordt meer een ovale rotonde", aldus de liberaal. Voorink verwacht dat het kruispunt meer verkeer gaat verstouwen als in 2019 de Oosterengweg is afgesloten wegens de aanleg van de onderdoorgang. Met het oog op de HOV-werkzaamheden moet dit kruispunt dit jaar op schop. "Idealiter is de zomer de beste periode om dit te doen", is zijn mededeling.
Op drie staan de kleine spoorbomen. Hier is het nog maar de vraag of deze gevaarlijke (spoor)kruising in 2018 kan worden aangepakt. Een simpele oplossing ligt niet voorhanden. Naast samenwerking met ProRail moet hier ook een goed antwoord komen op de verkeersafwikkeling van de Koninginneweg. In de herontwikkeling van het Stationsgebied is nog niet duidelijk hoe het gewenste tweerichtingsverkeer wordt gerealiseerd. Los hiervan schreeuwen de kleine spoorbomen om een andere inrichting. In een eind december verspreide nieuwsbrief is duidelijk dat tunnels en viaducten zijn uitgesloten. Enkele oplossingsrichtingen zijn het openblijven voor langzaam verkeer en een gelijkvloerse spoorkruising (zoals in de huidige situatie).

De Naarderstraat ter hoogte van Foodhall Mout staat op nummer vier. Om het veiliger te maken voor fietsers en voetgangers komen hier een zebrapad een een middeneiland. De kruising Kleine Drift-Minckelersstraat-Pelikaanstraat volgt op nummer vijf. Op zes staat het kruispunt Zuiderweg-Kleine Drift. Deze wordt gevolgd door de kruising Snelliuslaan-W.C. Bradelaan, de Diamantstraat en de Gijsbrecht van Amstelstraat ten westen van de Neuweg. De Erfgooiersstraat ter hoogte van de parallelweg completeert de top tien.

In de commissie Verkeer en Beheer van woensdag 14 februari bespreekt de politiek deze prioriteitenlijst. De commissie geeft het college van burgemeester en wethouders advies. Bewoners hebben dan de mogelijkheid in te spreken. "Die top tien is een to do-lijst. Maar we hebben ook een doorkijkje gemaakt, want we hebben ook situatie elf tot en met twintig in kaart gebracht. Daarom is het belangrijk dat inwoners inspreken, want dit is het moment dat we de verkeersagenda voor de komende jaren vaststellen", geeft Voorink mee.

Naast een to do-lijst zijn ook situaties 11 tot en met 20 in kaart gebracht

Komende woensdag staan onveilige verkeerssituaties ook op de agenda van de kindergemeenteraad. De jonge politici en kinderburgemeester Willemijn de Groot uiten tijdens hun vergadering in het raadhuis hun verkeerszorgen aan Voorink.