Eerst zacht en wisselvallig, na vrijdag meestal droog

Alle lezers wens ik een voorspoedig 2018. De eerste dagen van het nieuwe jaar verlopen zacht, wisselvallig en winderig. Een westelijke stroming bepaalt het weer. Na vrijdag trekt een zich ontwikkelend hogedrukgebied via de Britse eilanden naar Scandinavië. De stroming draait dan naar noord tot noordoost. Het wordt rustiger, de neerslagkans neemt af en het wordt geleidelijk kouder.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag bepaalt bewolking het weerbeeld. Er kunnen enkele buien vallen. Soms klaart het even op. Het wordt 7 à 8 graden bij een matige zuidwestenwind. Vanaf zaterdag worden de bakens geleidelijk aan verzet. In de nacht naar zaterdag regent het lokaal. Overdag is het op een enkele bui na meest droog. Zondag blijft het droog met nu en dan zon. Zaterdag wordt het 5 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht. Overdag wordt het 2 à 3 graden.

Trend na het weekeinde

Een hogedrukgebied boven Scandinavië houdt een koude droge oostelijke stroming in stand. Het blijft eerst droog met enkele perioden met zon. In de nacht vriest het licht (rond - 3 graden). In de middag ligt de temperatuur iets boven het vriespunt. Of dit tot een serieuze vorstperiode leidt, is nog onzeker.

Weetje

Hoewel er op 10 en 11 december veel sneeuw viel was december 2017 in zijn geheel zacht met een gemiddelde temperatuur van 4.9 graden tegen 3.7 graden normaal. Na de ijzige december van 2010 was het de zevende zachte december op rij. Verder was december 2017 zeer nat (ruim 120 mm tegen 75 mm normaal). Met nog geen 30 uur zon, tegen 50 uur normaal, was december ook zeer somber.