De rotonde gezien vanaf de Vreelandseweg. Rechts - niet te zien op de foto - is de afslag Sporthavenpad.
De rotonde gezien vanaf de Vreelandseweg. Rechts - niet te zien op de foto - is de afslag Sporthavenpad. Foto's: Bastiaan Miché

Rotonde Vreelandseweg vooral voor overstekende fietsers zeer onveilig

Het verkeersonderzoek naar de rotonde Vreelandseweg-Diependaalselaan is afgerond. Met name op het gebied van veiligheid blijkt er heel veel mis.

hilversum De oversteken voor fietsers zijn op meerdere plekken onveilig, in de noordwestelijke hoek kruisen veel stromen op onlogische locaties met elkaar, de oversteek bij het Sporthavenpad is onveilig en automobilisten missen vaak het verkeerslicht vlak na de afslag naar dit Sporthavenpad. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar de rotonde Vreelandseweg-Diependaalselaan dat door advies- en ingenieursbureau Movares is uitgevoerd.

Het onderzoek werd in maart vorig jaar door de gemeenteraad aangevraagd, mede naar aanleiding van de komst van de McDonald's. De vraag was om te onderzoeken welke maatregelen er gewenst zijn om de drukke rotonde en directe omgeving verkeersveiliger te maken, rekening houdend met de doorstroming. Daarbij moest speciale aandacht worden gegeven aan eventuele voorrang voor fietsers en oversteekplaatsen voor voetgangers.
Tijdens een bijeenkomst met stakeholders (bewoners en bedrijven uit de buurt) bleek al wel dat velen de fietsoversteken - met name die bij de Diependaalselaan - en de oprit naar het Sporthavenpad niet prettig vinden. Wel leidden de door de aanwezigen voorgestelde oplossingen tot veel discussie.
Op basis van metingen en filmbeelden hebben de onderzoekers vervolgens een analyse gemaakt van de verkeerskundige situatie. Daarbij is gekeken naar de doorstroming, richtlijnen, conflictpunten en het gedrag van de mens in het verkeer (human factor). Wat betreft die doorstroming is er vrij weinig mis. In de reguliere spitstijden zijn er weinig files (wel wachtrijen). Alleen op zaterdag - volgens de stakeholders door de iets verderop gelegen kruising met de Intratuin - zijn er wel files.
Als het echter gaat om richtlijnen is het op een groot aantal punten wel foute boel. Zo blijkt - door de grote straal van de rotonde, de rijstroken die ver naar buiten op de rotonde aansluiten en de grote boogstraal van de bypasses - dat automobilisten er vaak te hard rijden. Bovendien heeft de route vanaf de rotonde naar de McDonald's een kort weefvlak, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ook zijn er geen verkeersremmende maatregelen genomen bij fietsoversteken en hebben fietsers - waar dit elders wel zo is - op de rotonde binnen de bebouwde kom geen voorrang. Verder zijn er te veel plekken waar fietsers en auto's bij elkaar komen (conflictpunten).
Wat betreft de human factor blijkt dat fietsers vaak voorrang krijgen van automobilisten, terwijl die laatste groep voorrang heeft. Mogelijke oorzaak is dat op rotondes elders de fietsers weer wel voorrang hebben, aldus de onderzoekers. En vanaf het Sporthavenpad is de oversteek naar de bypass op drukke momenten alleen mogelijk wanneer het verkeerslicht op rood staat. Het verkeer voordat stoplicht verwacht echter geen verkeer vanaf dat Sporthavenpad en blokkeert zodoende de oprit. Fietsers negeren vaak dit stoplicht, dat volgens de onderzoekers weg moet. Opvallend is wel dat er in de voorbije vijf jaar slechts één ongeval is geregistreerd. Daarbij wordt opgemerkt dat minder zware en bijna ongevallen niet zijn meegenomen is de zogenaamde ongevallenregistratie.
En dus zijn maatregelen noodzakelijk, vindt Movares. De onderzoekers komen met een vijftal verbetermaatregelen - klein en groot - maar menen tegelijk dat kleinschalige aanpak de verkeersveiligheid niet verbetert en de doorstroming juist verslechtert. De beste optie, aldus de onderzoekers, is een dure turborotonde aanleggen. Dat is beter dan de varianten op meer verkeerslichten en leidt tot een betere samenhang met de omgeving. Wel moet hierbij uitdrukkelijk aandacht zijn voor de veiligheid en zichtbaarheid van de fietser. Ook moet duidelijk zijn dat de voorrangssituatie hier anders is dan bij andere rotondes. Voorbeelden hiervan zijn drempels en extra verlichting ter hoogte van de fietsoversteek.
De gemeente gaat nu als eerste de kosten van de gepresenteerde maatregelen in beeld brengen. Ook komt er een detectielus in het wegdek om zo de effecten van de vestiging van McDonald's in beeld te brengen. De resultaten daarvan zijn dit voorjaar bekend.

De McDonald's is inmiddels open.