'Ik ben door Hart voor Hilversum buitenspel gezet'

Abrupt komt er na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart een einde aan het raadswerk van Marlon van Dalen. Zij zegt door haar eigen fractie aan de kant te zijn gezet.

HILVERSUM “Er is een keuze gemaakt voor mij”, zegt Marlon van Dalen overduidelijk. Het huidige raadslid van Hart voor Hilversum (HvH) was niet van plan om te stoppen met haar carrière in de lokale politiek, maar is naar eigen zeggen door haar fractiegenoten buitenspel gezet. Dat is dé reden dat haar naam niet voorkomt op de kandidatenlijst van de huidige oppositiepartij.

Zelf had de Hilversumse graag nog een raadsperiode door willen gaan. Dat is nu onmogelijk aangezien haar naam niet op de vastgestelde kandidatenlijst prijkt. “Ik had me er echt op verheugd. Ik zat net lekker in de dossiers. Daar wilde ik graag verder mee en tegelijkertijd wilde ik mijn fractiegenoten helpen en coachen", merkt Van Dalen op.

De officiële lezing na de bekendmaking van de kandidatenlijst op donderdag 7 december was dat Van Dalen zich meer gaat toeleggen op haar werk. Sinds maandag is zij fulltime aan het werk in Den Haag. Van Dalen is de personal assistent van Tweede Kamerlid Léonie Sazias (50Plus). Sazias, de nummer twee van de landelijke partij, verwierf na de verkiezingen van maart een plek op het Binnenhof.

Sinds het vertrek van Sazias in mei als fractievoorzitter van HvH is de partij onder Karin Walters een andere koers gaan varen, vindt Van Dalen. De Hilversumse constateert dat de houding minder constructief is en dat de eenheid binnen de fractie afbrokkelt. “Ik heb geprobeerd het te houden zoals het was onder Léonie. We zijn namelijk geen relpartij. Ik heb geprobeerd constructief bezig te zijn. Binnen een half jaar heb ik Hart voor Hilversum, waar ik van hou, kapot zien gaan. Het team is niet meer hecht. Sinds Léonie weg is, is het echt ‘down the drain’ gegaan. Ik zie het gebeuren en daardoor ben ik buitenspel gezet", luidt haar lezing.

Volgens Van Dalen heeft haar kritische houding binnen de fractie haar de kop gekost. Tijdens fractievergaderingen speelde ze geregeld advocaat van de duivel, zegt ze. "Het ging af en toe hard tegen hard, maar dat moet toch kunnen in een fractiekamer? Ik heb het gevoel dat ik gewoon weg moet", aldus de politica.

Wat de reden is dat zij afgestoten wordt, is voor haar gissen. Naar eigen zeggen kan het niet aan haar geleverde arbeid, inzet en betrokkenheid hebben gelegen. "Ik heb ook geen idee waarom dat is. Ik hoor alleen maar slappe excuses zoals dat een zittend raadslid niet fulltime kan werken in Den Haag."

'Af en toe ging het hard tegen hard, maar dat moet toch kunnen?'

Naar de mening van fractievoorzitter Walters is het duidelijk dat Van Dalen teleurgesteld is. "Dat zie je wel vaker bij mensen die niet op de kandidatenlijst terecht zijn gekomen. Dat is inderdaad een hard gelag, zeker als je in de afgelopen periode een goed raadslid bent geweest. Maar dat is alles wat er aan de hand is." Overigens zegt Walters dat Van Dalen wel degelijk een plaats is aangeboden op de kandidatenlijst, maar dat deze geweigerd is vanwege de lage positie.

Dat Van Dalen nu ontbreekt op de kandidatenlijst heeft niets met haar werk in de afgelopen raadsperiode te maken. "Ze heeft de selectiecommissie niet kunnen overtuigen", is het eenvoudige antwoord van Walters. Raadsleden moeten naast het raadswerk actief de wijken in en het gesprek aangaan met de Hilversummers. Daar staat zeker twintig uur per week voor zo is te lezen in de profielschets van HvH voor raadsleden. Met haar fulltime job in de hofstad en de lange reistijd van en naar haar werkplek is die tijd te beperkt, zo is de overweging van de commissie geweest. "We willen goede mensen in de top hebben met voldoende tijd", benadrukt Walters. Van Dalen meent dat zij die tijd wél kan vrijmaken.

Tot en met maart vervult Van Dalen gewoon haar plichten als raadslid voor haar partij. Maar HvH hoeft haar niet meer te verwachten bij overleggen en fractievergaderingen. De fractievoorzitter zegt absoluut geen 'hard feelings' of problemen te hebben met Van Dalen. "Ik hoop dat we waardig afscheid kunnen nemen", besluit Walters.