Femke van Drooge:
Femke van Drooge: "Door met een lijst waar ik heel enthousiast over ben." Foto: Bastiaan Miché

'Ik laat het niet aan mij liggen dat de rode vlam gaat doven in Hilversum'

Soepeltjes verliep de algemene ledenvergadering maandagavond van de PvdA allerminst, maar uiteindelijk is er een lijst voor de verkiezingen. Femke van Drooge is de trotse lijsttrekker.

Vervolg voorpagina

Zo veel frustraties, nog zo veel vragen en zo veel onduidelijkheden. Uit het betoog van oud-wethouder en prominent lid Jesse Flink tijdens de algemene ledenvergadering van de PvdA Hilversum maandagavond blijkt al meteen dat het binnen de partij hommeles is. En die onrust zal nog wel even aanhouden.
De soms chaotisch verlopen bijeenkomst van maandag, met voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet als gespreksleider, is een vervolg op de bijeenkomst van 23 november vorig jaar. Toen schorste het afdelingsbestuur de vergadering, nadat enkele leden - waaronder Flink, Hennie Borstlap en de afgelopen maandag afwezige Jan Rensen - een motie van wantrouwen tegen dat bestuur hadden ingediend.

Paardenmiddel

Dat het landelijk partijbestuur vervolgens 'eenzijdig' ingreep met een geheel nieuwe conceptkandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen als resultaat, noemt Flink een paardenmiddel. De lokale afdeling is in zijn ogen buitenspel gezet. Borstlap noemt het onbestaanbaar wat het partijbestuur heeft gedaan.
Namens de door het landelijk partijbestuur aangestelde kandidaatstellingscommissie zegt Dig Istha dat het partijbestuur de regie overnam omdat de lokale afdeling op 23 november niet in staat was geweest zelf een lijst samen te stellen. Op basis van de gesprekken die hij en Fouad Sidali met alle betrokkenen voerden, bleek een nieuwe lijst noodzakelijk.
En haast is noodzakelijk, omdat het definitieve verkiezingsprogramma en de -lijst voor komende zondag bekend moeten zijn. Zo niet, dan zal de PvdA in Hilversum niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. "En dat zou, ook gezien alle media die in Hilversum zitten, een afgang zijn van heb ik jou daar", aldus Istha. De motie van wantrouwen komt pas tijdens een volgende ledenvergadering - binnen vier weken - ter sprake. Nu gaat het erom een lijst vast te stellen, is de boodschap.
Oud-minister Jet Bussemaker - ook lid van de drie leden tellende kandidaatstellingscommissie - geeft toe dat de lijst 'onder stoom en kokend water' is gemaakt. Volgens haar is de lijst met daarop acht namen - vier mannen en vier vrouwen - een goede mix van ervaring en vernieuwing, al zijn jongeren en migranten nog wel welkom. En dat een aantal niet (meer) op deze lijst staat of op een lagere positie dan eerst, betekent niet dat deze mensen niet worden gewaardeerd, benadrukt Bussemaker. Voor sommige wordt een andere rol binnen de partij gezien.

Vriendjespolitiek

Daarmee lijkt zij raadslid Saami Akrouh te bedoelen. Hij wilde aanvankelijk lijsttrekker worden, stond op de eerder weggegooide lijst op plek 3 en staat nu niet tussen de acht namen. En daar is lang niet iedereen het mee eens. Een aantal meent dat Akrouh de lijst moet aanvoeren, gezien zijn inzet de afgelopen jaren en zijn enorme achterban. Borstlap - Flink is dan allang vertrokken - is één van hen: "Dit lijkt nergens op. Het is vriendjespolitiek en iemand naar beneden trappen."
Akrouh is zelf ook aanwezig, maar houdt tijdens de vergadering zijn mond. Na afloop geeft hij wel aan vrede te hebben met de uiteindelijke lijst. Het is tijd voor iets anders, vindt Akrouh. Bovendien verhuist hij zeer waarschijnlijk voor zijn werk in april naar New York.
Overigens stonden er aanvankelijk twaalf namen op de vernieuwde lijst, maar trokken vier kandidaten zich terug. Zij waren het niet eens met hun positie. De huidige fractievoorzitter Hans Haselager, al 24 jaar raadslid waarvan 16 als fractievoorzitter, behoorde niet bij die vier, zegt hij dinsdag zelf. Hij heeft zich niet aangemeld en staat dus niet op de lijst.
Femke van Drooge, al raadslid in Hilversum tussen 2006 en 2014, staat er wel op. Op de eerste plek nog wel. Joop Lahaise, aanvankelijk lijsttrekker, bezet nu de achtste positie. De kandidaatstellingscommissie ziet hem wel als dé wethouderskandidaat, zegt Istha. Nieuwkomer Jacqueline Kalk staat op de tweede plek, voor fractiemedewerker Durk Heidbuurt en huidig raadslid Nelleke Degenhart. Uiteindelijk applaudisseren de leden wanneer de acht namen en hun positie worden uitgesproken. Ze moeten wel. Tegen de lijst stemmen, betekent immers geen deelname aan de verkiezingen.

Niet deelnemen aan verkiezingen afgang van heb ik jou daar'

Bevlogen

Voor Van Drooge en de overige zeven leden is het eigenlijk geen spannende avond. Trots dat zij de lijst mag aanvoeren, is zij wel. De 35-jarige Hilversumse vertelt dat zij pas in september vorig jaar tijdens een 'gezellige' PvdA-barbecue weer in contact kwam met de politiek. Toen in november de sfeer helemaal niet zo gezellig bleek te zijn, besloot Van Drooge 'haar' club van 'hele bevlogen en betrokken leden' te helpen. "Het gaat nu niet goed, maar ik laat het niet aan mij liggen dat de rode vlam gaat doven in Hilversum. We sluiten nu een periode af die voor sommigen pijnlijk was, maar we kunnen door met een lijst waar ik heel enthousiast over ben."