Ruim 15.000 euro schade door vuurwerk

HILVERSUM Ten opzichte van 2017 is de schade veroorzaakt door vuurwerk tijdens oud en nieuw drastisch verlaagd. Rond de laatste jaarwisseling is voor ruim 15.000 euro vernield in Hilversum.

"Elke euro is er een te veel", stelt burgemeester Pieter Broertjes. "Maar in vergelijking met eerdere jaren is het een heel nette uitkomst", luidt het vervolg van de burgervader.
Een jaar eerder bedroeg de vuurwerkschade nog 30.010 euro. Toen werden er onder meer 31 prullenbakken vernield én zorgde naar binnen gegooid vuurwerk voor brand in de voormalige Beatrix Mavo aan de Jan Blankenlaan. Die extra schade van zo'n 20.000 euro was een verzekeringskwestie.

Vorig jaar viel de schade na jaren weer hoger uit. In 2015 moest Hilversum 40.000 euro neerleggen voor bijvoorbeeld door vuurwerk verwoest straatmeubilair. In 2016 was dat bedrag gedaald naar 25.278 euro.


Dief staat voor verkeerde rechtbank

hilversum Een 18-jarige jongen uit Naarden, verdachte van een inbraak eind juli in een woning aan de Diependaalse Drift in Hilverum, stond dinsdag voor de verkeerde rechtbank.

Terwijl zijn advocaat, de officier van justitie en de rechtbank in Lelystad op hem zaten te wachten, bleek de verdachte samen met de reclassering naar Utrecht te zijn gegaan. Dat was jammer, want de verdachte wilde graag zijn verhaal doen over de inbraak waar hij naar eigen zeggen niet bij betrokken is geweest. Tijdens de inbraak zijn onder meer een horloge, een autosleutel, 500 euro en een iPad meegenomen.

De verdachte kwam in het vizier omdat de politie na de inbraak een zaklamp aantrof met daarop zijn DNA-sporen. De zaklamp is echter niet in beslag genomen en er is ook geen foto van de lamp. Volgens de raadsman kan de verdachte zich daardoor niet goed verdedigen tegen het bewijs. Hij zal voor een vrijspraak pleiten.
Daarnaast verzocht de advocaat om de elektronische enkelband waar de man vanaf 12 oktober mee loopt, te verwijderen. De rechtbank vindt echter dat de verdachte de enkelband moet blijven dragen tot de nieuwe zitting op 10 april.