Geld - of een gebrek daaraan - is vaak een probleem binnen de Veiligheidsregio.
Geld - of een gebrek daaraan - is vaak een probleem binnen de Veiligheidsregio. Foto: Bastiaan Miché

'Discussie veiligheidsregio gaat te vaak over kosten en niet over veiligheid'

Een fusie van de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland is niet de oplossing voor de problemen die er op dat punt zijn, vindt Bianca Verweij van de SP.

hilversum Het is een opvallende mededeling in de bestuursbrief van de Gooise veiligheidsregio aan de Gooise gemeenteraadsleden: het in kaart brengen van alle 'niet- en verminderd zelfredzamen' (mensen met een beperking) is regionaal gezien onmogelijk en te duur en dient daarom lokaal te worden opgepakt. Voor fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP is dit het zoveelste voorbeeld waarom een fusie tussen de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland geen goed plan is.

Komende woensdag praat de Hilversumse politiek opnieuw over deze voorgenomen fusie per 1 januari 2020. Die zou noodzakelijk zijn om de kwetsbaarheid te verkleinen, de kwaliteit te verhogen en de kosten te verminderen. Klinkt mooi, echter een fusie heeft consequenties voor de GGD's in beide gebieden. De landelijke wet staat twee GGD's binnen één veiligheidsregio niet toe. Daarmee, aldus Verweij, vraagt de regio aan de minister om 'iets illegaals te regelen'.
Het is een proces dat nog nader uitgewerkt dient te worden, is het antwoord van de betrokkenen over dit vraagstuk. Het is nog een reden voor Verweij om bezorgd te zijn over de ontwikkelingen binnen de veiligheidsregio en dan met name de brandweer. Die zorgen zijn er overigens al sinds 2009. Sindsdien is er al flink bezuinigd op de veiligheidsregio en is er ook veel geld weggegooid voor - wat later bleek - mislukte projecten als de variabele voertuigbezetting. Het leidde tot een verziekte cultuur binnen de brandweer waarin alleen maar over de kosten wordt gesproken en niet, zoals Verweij zegt, over onze veiligheid.
En dat moet een fusie volgens het bestuur, waar burgemeester Broertjes de voorzitter van is, dé oplossing zijn van de problemen die door datzelfde 'incompetente' bestuur zijn gecreëerd, aldus Verweij. Zij kraakt vooral het feit dat er geen enkel alternatief voor die fusie wordt aangeboden; mogelijk is een samenwerking - ook met andere regio's en zeker als het gaat om rampenbestrijding - een veel betere optie. Overigens is ook hier het antwoord van het bestuur dat er nog wordt gekeken naar een zogenaamd plan B.
Eind november vorig jaar - toen de Hilversumse politiek het onderwerp eveneens behandelde - stond Verweij nagenoeg alleen tijdens de discussie. Andere partijen - met name D66 - noemden dit dossier een voorbeeld van hoe het wél moet. Toch bleek tijdens een goedbezochte informatiebijeenkomst voor alle Gooise gemeenteraadsleden - een week later - in de brandweerkazerne dat er met name buiten de Hilversumse gemeentegrenzen zorgen zijn over de toekomst van de veiligheidsregio. Naast de punten die Verweij benoemt, waren er ook zorgen over eventuele sluiting van brandweerposten. Maar dat is niet aan de orde, benadrukt het bestuur. "De veiligheid mag niet onder druk komen te staan."
Verweij doet in de aanloop naar de discussie van woensdag de oproep aan haar collega-raadsleden om kritisch naar de hele zaak te kijken. Het huidige plan mag van haar voor een groot deel de prullenbak in.