Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en droog weer. Er is meest veel bewolking en er is kans op nevel of mist. De maximumtemperatuur ligt rond de 4 à 5 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het bewolkt, rustig en droog met kans op nevel of mist. De wind is zwak en komt uit het zuidoosten. In het weekeinde trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. De kans op mist neemt daardoor iets af. Zondag kan het lokaal opklaren en is er wat ruimte voor zonneschijn. In de nacht daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt met kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag stijgt de temperatuur naar 4 à 5 graden.

Trend na het weekeinde

Uitlopers van een oceaandepressie nabij IJsland dringen vanaf maandag tot het Noordzeegebied door. Dit luidt het einde in van het rustige droge weer. Het wordt wisselvallig en winderig. De kans op regen neemt vanaf maandag dan ook sterk toe. De maximumtemperatuur ligt meest tussen 5 en 8 graden.

Weetje

2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat. Met circa 950 mm neerslag (830 mm normaal) was 2017 ook nat. Met 1740 zonuren (1640 uren normaal) tevens zonnig.