Alaa Alkourdi: 'Hier zijn de klanten op tijd.'
Alaa Alkourdi: 'Hier zijn de klanten op tijd.' Foto: Bastiaan Miché

Syriër vluchtte nadat zijn kapperszaak bij Damascus was platgebombardeerd

hilversum Hij knipte als klein kind al iedereen die maar geknipt wilde worden en begon op jonge leeftijd vlak bij Dasmascus in Syrië zijn eigen kapperszaak. Totdat het pand waarin hij werkte werd platgebombardeerd en hij - net als velen om hem heen - moest vluchten. Nu, zoveel jaar later, heeft Alaa Alkourdi opnieuw een eigen zaak: aan de Langestraat in Hilversum.

De nu in Putten woonachtige Alkourdi is pas 30 jaar, maar heeft er al een heel leven opzitten. In Syrië knipte hij acht jaar lang dagelijks vrouwen - er zijn daar alleen kapperszaken voor mannen óf vrouwen en mannen hoeven daar alleen geschoren te worden - en had hij een prima leven. Toen echter een paar jaar terug daar de oorlog uitbrak, was er van dat leven weinig over. Gelukkig was op het moment dat er een bom viel op de zaak - wie daarvoor verantwoordelijk is, weet Alkourdi niet - niemand in het pand aanwezig.

Alkourdi vluchtte naar Egypte, maar moest na de presidentsverkiezingen van 2015 daar na anderhalf jaar alweer weg. Teruggaan naar zijn geboorteland was vanwege de oorlog en onveilige situatie geen optie en dus maakte hij met een vluchtelingenbootje, vergezeld door vluchtelingen uit Syrië, Egypte, Somalië en Irak, de oversteek naar Europa. Via Italië en Frankrijk kwam hij uit in Nederland.
Daar kwam Alkourdi terecht in het asielzoekerscentrum in Ter Aapel waar hij wegwijs werd gemaakt. Hij besefte ook meteen het belang van snel de Nederlandse taal kunnen spreken - iets wat hem nu goed afgaat - en kon al vrij snel als kapper aan de slag in achtereenvolgens Ermelo en Utrecht. Daarnaast behaalde hij de benodigde diploma's. Maar zijn eigen bedrijf bleef toch zijn droom. Putten is echter iets te klein en Amersfoort of Utrecht te duur, aldus Alkourdi, die een maandje terug uitkwam op een pand aan de Langestraat in Hilversum. De afgelopen weken richtte hij de zaak fraai in en afgelopen zaterdag was de opening van Topstyle Hilversum. Pakweg 25 belangstellenden namen een kijkje.
"Hier zijn de klanten op tijd", lacht Alkourdi op de vraag wat het verschil is tussen knippen daar en hier. Maar verder maken klanten overal ter wereld graag een praatje met de kapper, zegt hij. Natuurlijk mist hij Syrië waar zijn moeder nog woont, zijn vader en broer zijn al overleden. Maar zijn moeder mag niet naar Nederland komen en teruggaan is voorlopig geen optie. "Het leven in Syrië is nu rustig maar duur, maar ik heb daar verder niets. Ik hoop dat ik hier iets moois kan opbouwen."

Topstyle Hilversum aan de Langestraat 59E in Hilversum is open van maandag tot en met zaterdag. Een afspraak maken kan via 06-85445198.