Tegenstanders vrezen met een springpark een aantasting van het monument.
Tegenstanders vrezen met een springpark een aantasting van het monument. Foto: Bastiaan Miché

'Vraag wel of niet belanghebbende is wettelijk bepaald'

hilversum Het is niet echt niet zo dat het college van burgemeester en wethouders tijdens een bezwaarprocedure bepaalt wie er wel of geen belanghebbenden zijn. Dat is wettelijk zo bepaald en de bezwaarschriftencommissie volgt juridisch deze lijn. Dat zegt wethouder Floris Voorink na vragen van de SP over de gang van zaken rond de invulling van de al jaren leegstaande Clemenskerk.

In het gebouw aan de Bosdrift komt komende zomer - zeer waarschijnlijk - een trampolinepark. Buurtbewoners en ook De Vrienden van de Clemenskerk vrezen overlast en tekenden daarom bezwaar aan. De bezwaren van de Vrienden, die al jarenlang hun best doen voor een goede invulling van het pand en daar altijd bij betrokken waren, werden echter terzijde geschoven door de commissie. Het college van burgemeester en wethouders volgde deze lijn.
Vreemd, vindt de SP. Jarenlang trokken de gemeente en de Vrienden samen op en nu die laatste club een ander standpunt heeft dan de gemeente zijn de Vrienden ineens geen partij meer. "Dit voelt niet correct", meent SP-raadslid Pierre van Rooden. Hij meent dat het vertrouwen van de buurt in de gemeente nu een flinke deuk heeft opgelopen. "De vraag is of dat nog te herstellen is. Een gesprek lijkt ons het minste dat er moet plaatsvinden."
Voorink deelt de teleurstelling van de SP over het feit dat de frustratie en woede zo groot is en gaat graag het gesprek met de bewoners en de Vrienden aan. Vraag is, zegt hij, of de buurt daar trek in heeft. De VVD'er benadrukt daarbij dat toen initiatiefnemer Saskia de Wit van het trampolinepark en pandeigenaar BOEi de plannen aan de gemeente kenbaar maakten, hij als eerste aangaf om met de buurt én de Vrienden in gesprek te gaan. Het waren toen de Vrienden die geen gesprek wilden omdat zij alleen wilden praten over een door hen gewenste maatschappelijke bestemming. En dus niet over een in hun ogen commercieel springpark. Bovendien zijn veel van de bezwaren van de Vrienden - aantasting van het monument, verkeers- en geluidsoverlast - ook ingediend door buurtbewoners, aldus Voorink. En al die bezwaren zijn behandeld en ongegrond verklaard.
Wel wil de wethouder bekijken wat het college in het voortraject anders had kunnen doen om de slechte sfeer die nu is ontstaan te voorkomen. De verantwoordelijkheid voor een goede communicatie met de buurt mag dan wel bij de initiatiefnemer liggen, dat betekent echter niet dat de gemeente achterover mag leunen.