Christine Rebello en Remco Sanders laten zien hoe je moet deadliften.
Christine Rebello en Remco Sanders laten zien hoe je moet deadliften. Foto: Bastiaan Miché

'Iedereen kan zwaar tillen, maar dat is nog geen powerliften'

Gewichtheffen is een bekende sport. Powerliften wint aan populariteit en twee Hilversummers blijken een talent in kracht te hebben gezien hun gewonnen medailles.

HILVERSUM Een 170 kilo wegende barbell gaat omhoog alsof het een veertje is. Voor powerlifter Remco Sanders is dit gesneden koek. Powerliften is een snelgroeiende sport in Nederland. Sanders en zijn pupil Christine Rebello behoren tot de top van ons land. Dat bewijs leverde het duo in december tijdens het Nederlands kampioenschap powerlifting classic in Veldhoven toen beiden een bronzen medaille wonnen.

"Iedereen kan zwaar tillen, maar dat is geen powerlliften", stelt Sanders. Zelf traint hij al vanaf zijn veertiende. Wat hem zo aanspreekt in deze sport is de meet- en voorspelbaarheid. "Je weet wat je goed doet en hoe je het moet doen. Dat gebeurt gecontroleerd. Het is gewoon heel eerlijk: je lift het gewicht of niet." De combinatie van de ruwe, pure kracht en de techniek die erbij komt kijken, vindt de 45-jarige Rebello mooi aan de sport. Tijdens de wedstrijden gelden strenge voorschriften en regels. Drie referees geven zogeheten 'cues' en controleren of de oefeningen goed worden uitgevoerd. Ook dat spreekt het tweetal aan.
Beiden hebben een achtergrond in de atletiek. Sanders is zelfs voormalig Nederlands kampioen op de horden. Vanuit het American football is hij naar crossfit gegaan en uiteindelijk bij het powerliften uitgekomen. Rebello is een natuurtalent. Powerliften doet zij pas een half jaar. Nieuw is trainen met gewichten niet voor haar, want dat doet de fitgirl al jaren. Dat zij in december een bronzen medaille wist te winnen in een deelnemersveld vol twintigers heeft haar verrast. "Christine heeft een talent in kracht", meldt Sanders.

Oersterk zijn ze. Al jaren trainen zij. De oefeningen zijn in het lichaam en het zenuwstelsel gesleten. Dat blijkt ook wel als de foto's voor dit artikel worden genomen. Voor een gewone sterveling wordt een duizelingwekkend aantal kilo's op de barbell gedaan bij beiden. De goedgevulde stang die Sanders omhoog tilt, blijkt een goed gewicht om mee op te warmen. Tijdens het succesvolle NK deadliftte hij bijna vier keer zijn lichaamsgewicht: 245 kilo. Daarnaast noteerde hij 140 kilo bij het bankdrukken en 195 kilo bij het squatten. Dat was een eindtotaal van 580 kilo. Rebello kwam uit op een totaal van 275 kilo: 90 kilo bij het squatten, 57,5 kilo bankdrukken en 127,5 kilo bij het deadliften.

Zij is de ideale leerling voor de performancecoach. "Ze is heel competitief, gedisciplineerd en streberig. Het komt toch neer op twaalf tot zeventien uur trainen per week. Dat betekent dat je topsport bent en leeft", geeft Sanders aan. Naast vijf keer in de week trainen in de sportschool aan de Kamerlingh Onnesweg betekent dat eveneens letten op de juiste voeding en een goede arbeids-rustverhouding. Net zoals bij bijvoorbeeld boksers en judoka's moeten de powerlifters op gewicht zijn. Dat is een helse strijd tegen de weegschaal. Twee uur voor de wedstrijd moeten de deelnemers op de weegschaal. Voordat zij beginnen aan de squats, deadlifts of benchpress is het snel en zorgvuldig aanvullen.
De opkomst van het powerliften heeft te maken met de gezondheidstrend. Zo zijn er steeds meer fitgirls die de overstap maken. Dat is goed te merken aan het deelnemersveld. Waar er vroeger ongeveer veertig powerlifters meededen aan wedstrijden komen er nu met gemak negentig opdagen. "Dat past in het huidige beeld waarin mensen steeds meer fitnessen, aan krachttraining doen en er goed uit willen zien", verklaart Rebello.

In april willen Rebello en Sanders weer pieken, want dan staat het Nederlands kampioenschap op de agenda. De 26-jarige Hilversummer hoopt daar de EK- en WK-limiet te halen in een klasse lager. Hij gaat van -74 naar -66 kilo. Zoals bij het trainingsschema en het voedingspatroon is het ook in de gewichtsklasse zoeken naar de juiste balans. In welke categorie ben je op je sterkst zonder spiermassa te verliezen? Zo blijkt Rebello eveneens een gewichtsklasse lager beter te renderen. Nu komt zij uit in de klasse onder 52 kilo. Tijdens het NK masters begin februari hoopt zij opnieuw met een prijs weg te gaan. "Uiteindelijk is ook mijn doel meedoen aan het Europees kampioenschap", aldus de Hilversumse.

Beiden pakten brons tijdens het NK.