Onvrede GroenLinks over 'antwoorden' college

HILVERSUM GroenLinks heeft reactie gehad op de artikel-41-vragen die de oppositiepartij gesteld heeft over de overlast die het vliegverkeer van Schiphol veroorzaakt. Een antwoord wil fractievoorzitter Jan Kastje het niet noemen. Daarom is hij opnieuw in de pen geklommen. Nu niet met vragen, maar met een dringend beroep op de wethouder om nu wél opheldering te geven.

Kastje stelt in zijn schrijven aan het college van burgemeester en wethouders dat hij op geen enkele manier antwoord heeft gekregen op zijn vier gestelde vragen. "Wij vinden de beantwoording van een dergelijk niveau dat wij bijna willen spreken van wat de Engelsen zo mooi noemen: 'contempt of parliament' (minachting van het parlement, red.). Wij nemen deze beantwoording dan ook hoog op", is te lezen in de eerste alinea van zijn brief.

In oktober vorig jaar stelde GroenLinks artikel-41-vragen over het volgens de partij toenemend aantal klachten van Hilversummers over de geluidsoverlast door vliegtuigen van en naar Schiphol. Volgens de fractie zouden de klachten bovendien niet al te serieus worden genomen door de verschillende instanties. Een reactie op het viertal vragen kwam binnen de gestelde termijn van een maand, maar over de kwaliteit is de oppositiepartij totaal niet te spreken.
Als zij vragen hoe het college oordeelt over de wijze waarop Hilversummers hun klachten over vliegtuigherrie kunnen melden, beschrijft het college de te doorlopen procedure. Dat het Schiphol-dossier ieder kwartaal wordt besproken in het regionaal overleg Milieu en Duurzaamheid is volgens Kastje gewoon onjuist. Uit de agenda's van het portefeuille-overleg is dat niet te halen, zo meent de fractieleider. Wat het gemeentebestuur vindt van de gewenste uitbreiding van Schiphol wordt GroenLinks niet duidelijk.

Het is nu aan wethouder Willem van der Spek, die de milieuportefeuille van zijn partijgenoot Nicolien van Vroonhoven-Kok heeft overgenomen, om met goede inhoudelijke beantwoording te komen. Als het aan GroenLinks ligt, is dat gisteravond al gebeurd in de commissie Verkeer en Beheer.