Donderdag 8 maart houdt de stichting een bijeenkomst over de toekomst van het spoor.
Donderdag 8 maart houdt de stichting een bijeenkomst over de toekomst van het spoor. Foto: Bastiaan Miché

HAP pleit voor integrale oplossing spoorlijn

HILVERSUM Kom met een integrale oplossing voor het spoor en deel de problemen niet op in partjes. De Stichting Hilversumse Architectuurprijs (HAP) wil de toekomst van het spoor fundamenteel aan de orde stellen. Het debat hierover ligt al even stil, terwijl nieuwe mogelijkheden voor het grijpen zijn.

Wat te doen met de kleine spoorbomen is nu aan de orde. "Het gaat weer over een stukje", constateert Peter van Dulst, voorzitter van de Stichting Architectuurprijs. Wat hem betreft is het raadzamer te kijken naar een oplossing voor de hele spoorzone in Hilversum. Een integrale oplossing die er in de toekomst voor zorgt dat het spoor Hilversum niet meer doorsnijdt, zoals het ondertunnelen van het spoor of het overkruisen.

Dat is een dure oplossing en één van de lange adem, maar dat is er wel een waardoor Hilversummers moeiteloos van noord naar zuid kunnen en niet meer ellenlang wortel staan te schieten voor de spoorbomen. Langer wachten voor een dichte overgang is wat gaat gebeuren als straks de NS zonder spoorboekje gaat rijden. Naast meer treinen op het spoor komen er ook langere wachtrijen, aangezien er ook nog steeds meer auto's bij komen.

Belangrijk is dat Hilversum optrekt met Gooise Meren, waar ze al zo'n beetje een decennium bezig zijn met de ondertunneling van het spoor. Samen met de regio, de provincie Noord-Holland en de landelijke overheid moet de gemeente met andere investeerders de portemonnee trekken. Essentieel is ook volgens Van Dulst dat er een groot maatschappelijk draagvlak is en dat de politiek en andere belanghebbenden de uitgezette koers bewaken en achter dit majeure project blijven staan.

'Het spoor in Hilversum: tussen bereikbaarheid en barrière' is de themabijeenkomst die de stichting verzorgt op donderdag 8 maart in het raadhuis. Van Dulst geeft aan dat het de bedoeling is de toekomst van het spoor goed onder de aandacht te brengen en te kijken naar oplossingsrichtingen. Dat is al in geen jaren meer gebeurd. Tijdens deze sessie komen architectonische en stedenbouwkundige kansen aan bod en vertellen drie projectdirecteuren over hun ervaringen over de genomen oplossingen voor de spoorzone elders in Nederland. Delft, Vught en Heerlen (vorige week donderdag bracht een HAP-delegatie met wethouder Floris Voorink een werkbezoek aan Heerlen) kampen met dezelfde problematiek als Hilversum en Gooise Meren: het spoor zorgt voor een tweedeling.

'Bewaak de uitgezette koers en blijf staan achter het project'