Komt er onder meer een campus naar Amerikaans model op het Media Park?
Komt er onder meer een campus naar Amerikaans model op het Media Park? Foto: Bastiaan Miché

Vitaliseren van het Media Park een goede ambitie

HILVERSUM Terwijl Hilversum dit jaar viert dat het al een eeuw de mediastad is van Nederland, is dat allerminst een garantie dat zij die positie over honderd jaar nog heeft. Dat is keihard blijven werken, zeker nu de digitalisering het medialandschap er bijna dagelijks anders uit laat zien. Daardoor is het belangrijk dat het Media Park, het hart van de creatieve industrie, vitaal blijft, zoals burgemeester Pieter Broertjes zegt.

In 'Het gesprek met' van deze krant en GooiTV, onder meer te zien op www.gooieneembode.nl, reageert de burgervader op de plannen die wethouder Wimar Jaeger van Media maandag in de ether slingerde. In het programma 'MediaMatters' van New Business Radio gaf de bestuurder te kennen dat Hilversum samen met andere partners het industrieterrein wil overnemen en het Media Park vervolgens verder wil ontwikkelen. Zijn idee is om een campus te creëren op het Media Park naar het voorbeeld van de High Tech Campus in Eindhoven. Naast het al genoemde onderwijsinstituut (Hilversum Campus) denkt de wethouder aan meer ruimte voor startende bedrijven, een hotel en een restaurant.
"Het Media Park en de gebouwen hebben een beetje een Oost-Europese uitstraling. Als je daar binnenkomt, zie je alleen maar auto’s. Dat kan anders. Je kunt vergroenen, een grasveld aanleggen en er een Amerikaanse campus maken", meldt Broertjes. Vraag en aanbod moeten meer bij elkaar komen, vindt ook hij. Momenteel zijn er amper mogelijkheden voor jong talent. Dat moet veranderen, zeker nu de digitalisering doordendert. "Als je jong filmmaker wilt worden, dan is het niet gebruikelijk dat je op het Media Park stage loopt. Dat moet wel gaan gebeuren. Bedrijven hebben ook behoefte aan jonge mensen die het vak weer verder brengen. Digitaal. We hebben geen hogeschool en universiteit. Dat is een grote makke van Hilversum, dus we moeten het op een andere manier organiseren. Daar is Jaeger mee bezig. Die ambitie is goed."

Broertjes geeft aan dat het een project van de lange adem is. Over tien jaar moet het resultaat volgens hem tast- en zichtbaar zijn. Daarnaast is er nog een smak geld mee gemoeid. In de radiomicrofoon zei Jaeger dat het totale plan een half miljard euro gaat kosten. Dat splitste hij zo op: 200 miljoen om het Media Park van de buitenlandse investeerders over te kunnen nemen, 100 miljoen om het park te vernieuwen en beter te maken en nog eens 200 miljoen voor nieuwe investeringen.

Diverse politieke partijen hebben over dit idee, dat niet is besproken in het college, al vragen gesteld. "In de nieuwe samenstelling van de raad en het college gaan we het erover hebben en dan komt het allemaal goed", aldus Broertjes.