De aanwezigheid van de motorclub had antifascist Arthur Graaff verbaasd.
De aanwezigheid van de motorclub had antifascist Arthur Graaff verbaasd. Foto: Bastiaan Miché

'Ik had meteen een Leopardtank geregeld'

HILVERSUM De vraag of de politiek kan beloven nooit meer 'oorlogsmisdadigers' te eren in Hilversum leidde tot een harde confrontatie tussen Arthur Graaff van AFVN - Bond van Antifascisten en burgemeester Pieter Broertjes. De Bussumer verweet de burgervader dat hij dinsdag 21 november niet had kunnen demonstreren toen oud-KNIL-militairen werden ontvangen op de Zwaluwenberg. Broertjes had de aanwezigheid van motorclubleden wel toegestaan, was zijn lezing.

Graaff sprak vorige week woensdag in bij de commissie Economie en Bestuur. Samen met veertien anderen wilde hij demonstreren tegen het eren van de Molukse 'oorlogsmisdadigers', zoals hij de veteranen omschreef. Een aantal oud-KNIL'ers kwam langs bij inspecteur-generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven. Toen hij op dinsdag 21 november 2017 uitstapte op station Hollandsche Rading zag hij tot zijn grote verbazing tientallen leden van motorclub Djangan Undure Maloekoe. "Een Indische knokploeg", aldus de Bussumer en volgens hem zou deze club banden hebben met Satudarah. Daarnaast werd hij al snel tegengehouden door de politie.
Dat was om confrontatie te voorkomen, gaf Broertjes aan in zijn reactie. De burgemeester zei al lange tijd op de hoogte te zijn geweest van de komst van de Molukkers. Zij hadden lucht gekregen van de demonstratie van de antifascisten en wilden volgens Broertjes meereizen zodat "alles netjes zou verlopen". De aanwezigheid van beide groepen zou voor spanning zorgen. Zeker toen hij van Graaff begreep dat hij een spandoek wilde tonen met daarop het woord 'oorlogsmisdadigers'. "Toen dacht ik: dat moet ik even goed regelen. Ik heb mijn vrienden van de politie gebeld met het verzoek: doe mij even wat politieagenten. Daar is niks te veel mee gezegd, want de spanning liep duidelijk op."
Zo stond er onder meer een batterij ME en waren de Utrechtseweg en de Noodweg enkele uren afgesloten. Een hele kostbare operatie, gaf Graaff aan. Maar geen maatregelen waardoor hij nog kon demonstreren. Volgens Broertjes heeft Graaff er zelf voor gekozen het demonstrantenvak leeg te laten. "Als u had gezegd te willen demonstreren zoals we hadden afgesproken, dan had u politiebegeleiding gekregen", was zijn respons.
Broertjes kreeg bijval van de commissie over zijn handelen om ieders veiligheid te waarborgen. "Ik had meteen een Leopardtank geregeld", sprak PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager. "Een optreden uit het boekje", meldde VVD'er Ruud Verkuijlen.