Wie wint de Zilveren Camera? Dat wordt zaterdag 3 februari duidelijk.
Wie wint de Zilveren Camera? Dat wordt zaterdag 3 februari duidelijk. Foto: Rick Mandoeng

Dé knapste en mooiste foto's zijn thuis in de mediastad

HILVERSUM Met een foto of een fotoserie vertel je een verhaal. Daarom past de Canon Zilveren Camera ook zo goed bij Hilversum. Vanaf zondag 4 februari zijn de beste en mooiste foto's van Nederlandse persfotografen of buitenlandse professionals die hier wonen en werken te zien in Museum Hilversum. “Daar zijn de knappe en mooie dingen uit de media te zien”, aldus wethouder Wimar Jaeger.

Samen met Marcel Molle (voorzitter van Stichting de Zilveren Camera) en Marc Prüst (juryvoorzitter van de Zilveren Camera) zit hij aan een tafel in de voormalige burgemeesterskamer. Dat de jaarlijkse fotowedstrijd in Hilversum is neergestreken vindt hij heel goed passen bij de mediastad. Hilversum is dé verhalenfabriek van Nederland, zoals Jaegers mantra luidt. “We gebruiken de stad als platform voor mensen die bezig zijn met beeld en geluid. In dit geval gaat het dan om storytelling, waar de Zilveren Camera de meest knappe en mooie dingen van laat zien”, meldt hij.

Een paar minuten eerder mocht hij samen met Molle en Prüst de genomineerden in de zestien categorieën bekendmaken. Museum Hilversum is ook hier het decor van. Aan een ietwat krap tafeltje praat het trio om de beurt tegen een laptop. Terwijl de foto van de genomineerde op het laptopscherm verschijnt, vertelt de 'bekendmaker' kort iets over de gevoelige plaat en de fotograaf, waarna een felicitatie volgt. Onverstoord en in rap tempo gaan ze door de categorieën en in totaal 48 genomineerden heen. Ondertussen wandelt het publiek rustig achter hen langs. Zij werpen een blik op wat een paar meter verderop gaande is voordat ze hun weg naar de tentoonstelling van de World Press Photo, die nog tot en met zondag 28 januari is te zien, vervolgen.
Voor het eerst maakt de organisatie van de fotowedstrijd de potentiële winnaars bekend via een livestream op Facebook. Dat is even wennen, merkt Molle op, maar hij is tevreden over het verloop. Zoals hij ook blij is met de cijfers. Dit jaar stuurden 595 fotografen werken in. Dat zijn er weer meer dan vorig jaar. Ruim 11.000 foto’s zijn aangemeld. Deze stijging heeft volgens Prüst onder meer te maken met het feit dat de Zilveren Camera de wedstrijd proactiever onder de aandacht heeft gebracht.

Zaterdag 3 februari is het voormalige raadhuis aan de Kerkbrink opnieuw 'the place to be' op Zilveren Camera-gebied. Dan vindt de prijsuitreiking plaats. Humberto Tan mag de winnaars bekendmaken. Ook dit zal per stream te volgen zijn. Als Molle de livesessie wil besluiten nadat hij over de uitreiking heeft gesproken, grijpt de wethouder in. Want van zondag 4 februari tot en met zondag 25 maart is de expositie te bewonderen in het museum.