Op de Hilversumseweg belandde een boom op een auto.
Op de Hilversumseweg belandde een boom op een auto. Foto's: Bastiaan Miché

Brandweer kreeg 270 stormmeldingen

Het kan niemand zijn ontgaan: een van de zwaarste stormen ooit gemeten in ons land raasde afgelopen week ook over de regio Gooi en Vechtstreek.

hilversum "Het was zo druk dat op alle brandweerposten in onze regio extra capaciteit werd ingezet om de meldkamer te ondersteunen in het aansturen van de brandweereenheden op de weg. Veel tijd was er niet, er werd van incident naar incident gereden."

Dat zegt Paul Schuur, coördinator Meldkamer Brandweer, een dag na de storm. Uiteindelijk kreeg de Brandweer Gooi en Vechtstreek maar liefst 270 meldingen. De brandweer is echter nog tot in de loop van vrijdagmiddag bezig geweest om alle nog openstaande meldingen af te handelen.
Zo was er op de Hilversumseweg tussen Laren en Hilversum een boom op een rijdende auto gevallen. Nadat de brandweer ter plaatse was, is de bestuurder per ambulance ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. Eerder op de ochtend was er tijdens een incident ook al een brandweerman gewond geraakt. Hij kreeg plotseling een dikke, vallende tak in zijn gezicht. Na een kort ziekenhuisbezoek stond de brandweerman weer paraat en werd hij de rest van de dag ingezet tijdens de vele andere meldingen.
In al die drukte kwam er op de meldkamer ook een melding van een brand in een woonhuis aan de Burgemeester 's-Jacoblaan in Bussum binnen. Er zaten twee personen door rook ingesloten op de zolderverdieping. Zij konden worden gered. Oorzaak van de brand bleek een drooggekookt pannetje op het vuur in de keuken.
Plaatsvervangend brandweercommandant Dick van Baarle realiseert zich ten volle dat al deze meldingen zijn collega's in de regio, beroeps én vrijwilligers, flink aan het werk hebben gehouden. "Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat mijn collega's twee mensen uit de onder de rook staande woning in Bussum hebben weten te redden. Daar doen we het immers allemaal voor. Ook ben ik zeer trots op het feit dat alle meldingen van stormschade adequaat en zo snel als mogelijk zijn opgepakt."
Bij de spoedeisende hulpafdelingen van Tergooi in Hilversum en Blaricum kwamen acht gewonden binnen als gevolg van de storm. Zes van hen konden snel naar huis. Twee zijn echter in het ziekenhuis opgenomen.

De brandweer in actie op de Castorstraat.