Beeld van 16 maart 2016.
Beeld van 16 maart 2016. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Moeten zeggen dat deze meneer in cockpit zit, is onverkoopbaar'

HILVERSUM "Veiligheid gaat boven alles", aldus de woordvoerder van Transavia die maandagmiddag tegenover de kortgedingrechter in Amsterdam probeerde uit te leggen waarom zij niet langer gebruik wil maken van de diensten van een nu 33-jarige Amsterdammer.

Dat was namelijk de man die op 16 maart 2016 betrokken was bij het dodelijke verkeersongeluk op de Nieuw-Loosdrechtsedijk waarbij de Hilversumse Fleur Balkenstein om het leven kwam. De vliegtuigmaatschappij vroeg de voorzieningenrechter het contract met de piloot, die bijna twee jaar bij Transavia in dienst was geweest, te ontbinden. "Meneer heeft gevaarzettend rijgedrag vertoond. Dat is niet verenigbaar met zijn functie als piloot", aldus Transavia.
De Amsterdammer reed op 16 maart 2016 in het donker, met meer dan 100 kilometer per uur over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Hij reed vlak achter zijn vader, die met een nog hogere snelheid tegen de auto van Fleur aan reed. De jonge vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen. De Amsterdammer werd veroordeeld tot 100 uur werkstraf en één jaar ontzegging van de rijbevoegheid. Zijn vader moet vier jaar de cel in.

Naast het gevaarzettende rijgedrag van de piloot vindt Transavia ook dat zij door de man op het verkeerde been is gezet. In gesprekken tussen de Amsterdammer en Transavia bagatelliseerde de piloot zijn aandeel in het dodelijke ongeval, waardoor hij in de ogen Transavia niet eerlijk is geweest. Hierdoor is er volgens de luchtvaartmaatschappij een vertrouwensbreuk ontstaan.
De luchtvaartmaatschappij heeft altijd het verhaal van de piloot willen geloven. Zo ontkende hij veel te hard te hebben gereden, een wedstrijdje met zijn vader te hebben gehouden en zijn vader uit het oog te zijn verloren nadat hij op de parkeerplaats bij het café in de auto was gestapt om naar huis te rijden.
Allemaal leugens, volgens Transavia. Zij baseert haar bevinden op het vonnis van de rechtbank waarin uit het NFI-rapport, camerabeelden en getuigenverklaringen duidelijk wordt dat de beide auto's met hoge snelheden vlak achter elkaar over de dijk reden. "Naast een piloot die onveilig te werk gaat, zijn wij ook het vertrouwen in deze meneer kwijt", aldus Transavia.
De luchtvaartmaatschappij wil van de piloot af. Dat is duidelijk. Niet in de laatste plaats misschien ook vanwege het commercieel belang. Het dodelijk ongeluk en de betrokkenheid van de Transavia-piloot heeft zo veel publiciteit gehad dat de luchtvaartmaatschappij de laatste maanden al tientallen telefoontjes heeft gehad met de vraag van passagiers wie hun vliegtuig bestuurt. "Het is voor ons onverkoopbaar om te moeten zeggen dat deze meneer in de cockpit zit", aldus Transavia.
De Amsterdammer zei dat het hier ging om een incident. Nooit eerder had hij zichzelf of zijn medeweggebruikers in gevaar gebracht. Het begrip veiligheid droeg hij nog steeds hoog in zijn vaandel.
Mocht de rechter toch besluiten dat hij ontslagen kan worden, dan wil hij een ruime ontslagvergoeding.
Over drie weken doet de rechter uitspraak.