De lijsttrekkers nemen voor een keer plaats op de plek van het college. Van linksaf: Bianca Verweij, Mirjam Kooloos, Karin Walters, Aafke Vreugdenhil en Femke van Drooge.
De lijsttrekkers nemen voor een keer plaats op de plek van het college. Van linksaf: Bianca Verweij, Mirjam Kooloos, Karin Walters, Aafke Vreugdenhil en Femke van Drooge. Foto: Bastiaan Miché

'Burgemeester Ernst Bakker zou trots op ons zijn'

De helft van de lijsttrekkers in Hilversum is vrouw. Steeds meer vrouwen gaan het politieke avontuur aan en durven zichtbaar te zijn.

HILVERSUM Onderscheid is er niet. Dat gevoel hebben de vijf kopvrouwen van de politieke partijen. Zij zijn volwaardig onderdeel van de politieke familie. Dat steeds meer vrouwen zich in de loop der tijd verkiesbaar stellen en in de raad komen vinden zij een goede ontwikkeling, omdat de raad een goede afspiegeling moet zijn van de samenleving.

Voor de opnames van 'Opmaat naar een nieuwe gemeenteraad' zitten Aafke Vreugdenhil (ChristenUnie), Bianca Verweij (SP), Femke van Drooge (PvdA), Karin Walters (Hart voor Hilversum) en Mirjam Kooloos (Leefbaar Hilversum) maandagmiddag in hun vertrouwde omgeving: de raadzaal. Onder het genot van een kop koffie of thee en een stuk taart praten de dames over politiek, terwijl ze wachten op hun beurt dat ze voor de camera moeten komen.

"Ernst Bakker zou trots zijn", is de conclusie. De voormalige burgemeester van Hilversum was een groot voorstander van meer vrouwen in de politiek, vertelt het politiek ervaren kwintet. Zijn gevleugelde uitspraak was volgens Van Drooge dat mannen volksvertegenwoordiger willen zijn en dat vrouwen het doen. "Bij mannen is er misschien meer sprake van geldingsdrang, terwijl het bij vrouwen wat meer om de inhoud gaat. Wij zijn iets minder bang met hoe vaak onze naam in de krant staat", stelt de aanvoerster van de PvdA.

Dat meer vrouwen de politiek ingaan, vinden zij een goede ontwikkeling. Daardoor is er sprake van een betere afspiegeling van de maatschappij. Landelijk zijn de cijfers lang niet zo goed als in Hilversum. Kabinet Rutte III telt 24 bewindslieden, waarvan slechts 6 vrouwen. En zo is 23 procent van de burgemeesters in Nederland vrouw. "Dramatisch", noemt hun ambtsgenoot Broertjes dat. De situatie in zijn eigen gemeente vindt hij top. Hilversum onderscheidt zich hiermee op een positieve manier, laat hij weten. Met de man-vrouwverhouding in de Hilversumse raad zit het goed, is de algemene consensus. Hilversum heeft 16 vrouwelijke raadsleden van de in totaal 37. Er is een goede mix tussen de seksen en de leeftijden en de sfeer is goed, vinden de vijf kopvrouwen.

Dat was in het verleden wel anders, herinnert Van Drooge zich. De alweer 35-jarige Hilversumse is terug van weggeweest. Van 2006 tot en met 2014 zat zij al in de raad. Toen waren de onderlinge verhoudingen lang niet zo goed als nu. Soms had zij het gevoel dat zij door de oude heren werd weggezet als dat jonge meisje dat haar meninkje wilde ventileren. "Er werd anders tegen je gesproken en naar je geluisterd." De overige vier herkennen dat beeld niet zo. Wel zien ze dat Hilversum meer vrouwelijke politici heeft gekregen in het afgelopen decennium. Mannen storten zich meer in het politieke avontuur, terwijl vrouwen eerst goed de rekensom maken of zij de stap wel gaan zetten. "Wij willen 100 procent zeker weten dat we het kunnen", meldt Vreugdenhil. Verweij zegt dat de zichtbaarheid van een politicus daarin ook een rol speelt. Als je in de raad zit, steek je je hoofd boven het maaiveld. Daar is een dikke huid voor nodig.
Maar echt verschil tussen mannen en vrouwen in de politiek is er niet. Slechts één keer valt tijdens het gesprek dat vrouwen anders tegen de zaken aankijken. "Maar dat geldt ook voor mannen en daardoor is er een goed evenwicht", countert Vreugdenhil meteen. "Het mooie van deze raad is dat het niets uitmaakt." Van genderissues is bijna geen sprake. Op een discussie over de komst van genderneutrale openbare toiletten in het centrum afgelopen november na dan.

Het item met de vijf politica's, gemaakt door Boy Scholte en presentatrice Savannah Stolk, is onder meer te zien op het YouTube-kanaal van Hilversum Mediastad en op www.politiekdebathilversum.nl.

'Iets minder bang over hoe vaak onze naam in de krant staat'