Nu staan ze nog in de opslag maar eind februari zijn deze Media Milezuilen te vinden in de openbare ruimte.
Nu staan ze nog in de opslag maar eind februari zijn deze Media Milezuilen te vinden in de openbare ruimte. Foto: gemeente Hilversum

Na alle plannen moet Media Mile zich nu vooral gaan bewijzen

Ontdek meer over de historie van de TROS bij de mediazuil op de Lage Naarderweg. Of kijk oude muziekprogramma's bij de Vorstin. Dat en nog veel meer biedt de Media Mile.

HILVERSUM Alles staat in de steigers wat betreft de Media Mile. Vier mediazuilen zijn in aantocht, de digitale content en de bijbehorende belevingen zijn bekend en de app, die Pixelthis heeft ontwikkeld, heeft nog ruim een maand om de puntjes op de i te zetten. Alle ideeën staan op het punt werkelijkheid te worden en dan moet duidelijk worden of en hoe de Media Mile, die omschreven wordt als 'groeidiamant', gaat schitteren.

Met de smartphone in de hand volgen de wandelaars binnenkort de gele Media Mile-stenen: op de foto met een digitale televisietoren, die de Hilversumse variant moet worden van de toren van Pisa. Of loop over de digitale rode loper en laat je vereeuwigen met jouw eigen Media Mile-Televizierring. Die foto is dan meteen te delen op social media. Of beantwoord zo veel mogelijk mediavragen goed en drink met korting een bakkie koffie bij een onderneming in het centrum. Het zijn enkele voorbeelden van wat eind februari werkelijkheid moet zijn.

De officiële lancering is gepland op dinsdag 27 februari. Dan moet het eerste stukje van de Media Mile daadwerkelijk werken. Het gaat om een route van 1,7 kilometer van deze nieuwe toeristische attractie. De Stichting Hilversum Marketing wil klein beginnen. Kwalitatief moet het gebodene gewoon goed zijn. Later bouwt de organisatie het toeristische rondje van bijna 5 kilometer langs verschillende hotspots (mediacultuurplaatsen) uit.

De nostalgie van honderd jaar mediastad is het eerst gekozen thema bij de vier mediazuilen. Deze opvallende zuilen, die hufterproof zijn, komen te staan bij Podium de Vorstin, de Lage Naarderweg (bij het oude TROS-gebouw), de Sumatralaan en op het plein voor Beeld en Geluid. Straks zijn daar onder andere Polygoonbeelden te zien, radiofragmenten te horen en objecten te zien die met de rijke Hilversumse mediageschiedenis te maken hebben. Die zijn gegoten in moderne mediatechnologieën, legt Jaeger uit. Daarnaast moet de Media Mile veel digitaal plezier bieden. "Het moet vooral fun zijn", aldus Joost Buitenweg van Pixelthis. Op iedere locatie zijn andere dingen te zien, te horen en te beleven. Met behulp van de Media Mile-app, die later ingebed wordt bij de app van de citymarketing, kunnen objecten, straten of gebouwen tot leven komen en is een eeuw mediahistorie te ondergaan. Dat gebeurt onder meer met de zogeheten 'augemented reality', 360-gradenfotografie en ouderwets beeldmateriaal.

Na één keer de route te hebben gelopen, is het niet gedaan voor altijd, want de Media Mile moet gezien worden als een steeds wisselende expositie in de openbare ruimte. "Het is heel flexibel. De content is steeds aan te passen of kunnen we verversen", meldt de wethouder.

Volgens Mireille de Steur-Berg van de Stichting Hilversum Marketing, haar bijnaam is miss Media Mile, is het enthousiasme groot in Hilversum. Inwoners, ondernemers, bedrijven en omroepen wachten vol spanning af hoe de plannen in de praktijk uitpakken. Het idee is goed gevallen, maar nu moet Hilversums nieuwe aanwinst gaan overtuigen. “De Media Mile moet zich gaan bewijzen”, beseft De Steur-Berg. De gemeente hoopt dat anderen aan willen haken, mee gaan doen en daadwerkelijk willen investeren. Dat kan op financieel gebied of door het aanleveren van content of ideeën. De hoop is dat Hilversum de wandelroute omarmt.

Televisietoren als Hilversumse variant van de toren van Pisa

Meer bezoekers trekken naar Hilversum, mensen vermaken met de wandelroute met een hoge funfactor, ze langer laten verblijven en meer laten besteden is een duidelijke doelstelling. Daarnaast moet de route aan professionals en amateurs in de mediawereld aantonen dat ze hier terecht kunnen door ze te laten zien dat in Hilversum veel te beleven is. Als laatste moet de Media Mile een verbindende factor zijn voor inwoners, ondernemers, bedrijven en bezoekers. Jaeger hoopt tevens dat Hilversummers trotser worden op de media en hun geschiedenis. Velen vinden het maar heel gewoon, terwijl de vele creatieve industrie die hier gevestigd is en het vakmanschap dat hier zit juist heel bijzonder zijn.

Het opstarten en het ontwikkelen van de Media Mile heeft 150.000 euro gekost. De gemeente heeft budget vrijgemaakt voor de citymarketingorganisatie. De Media Mile is en blijft 'werk in uitvoering'. De potentie om een succes te worden is groot, menen de vertegenwoordigers van de stichting. Geen enkele andere gemeente in Nederland heeft zo'n sterk profiel (mediastad). Voorlopig is niet voorgeschreven hoeveel wandelaars een succes maken van de route. “Voor mij is de Media Mile geslaagd als André van Duin contact met mij opneemt en mij dan vraagt waarom zijn 'Animal Crackers' niet te zien zijn bij de zuil op de Lage Naarderweg. Ik heb hem daarover benaderd, maar hij wilde nog niet meedoen", geeft De Steur-Berg aan.